Recensioner

Psycho Girl

lördag 27 oktober, kl 23:29 av 0 kommentarer

Agnes träffar den tio år äldre killen Lillis på en Halloweenfest på Konstfack och blir kär. De träffas allt oftare men Agnes kan inte skaka av sig känslan av att inget i deras relation är som hon vill. De bara chattar och när de väl ses är han oftast svinfull. Inte får hon träffa hans kompisar och det enda de pratar om är honom. Hans liv, hans kompisar, hans ångest varje gång han försover sig…hans ”inre mörker”. Trots alla varningsklockor och bästa kompisens försök att få henne på andra tankar blir Agnes mer besatt av Lillis. Besatt av att han ska se, respektera och älska henne men när ingenting händer blir hon alltmer irrationell, upprörd, aggressiv och konstig…ett psycho.

Alltid fucka upp och Psycho Girl är två självbiografiska debutverk av två tidigare studenter vid Serieskolan i Malmö – Moa Romanova respektive Agnes Jakobsson – som getts ut på Kartago Förlag i år. Där slutar dock likheterna för Alltid fucka upp handlar om kampen mot psykisk ohälsa och att hitta sitt konstnärliga jag medan Psycho Girl är en mer traditionell historia om en osund relation och längtan efter bekräftelse.

Boken utspelas när Agnes fortfarande bodde i Stockholm, pluggade konstvetenskap och jobbade på en förskola och allt är mycket realistiskt skildrat där Agnes verkligen blottar allt i en mycket omtumlande livskris. Det är lätt att skratta åt hennes galnare sidor men ofta fastnar skrattet i halsen då ”galenskapen” bara är ett desperat och ibland helt logiskt uttryck för Lillis manipulerande och buffligt egocentriska ”lek” med hennes känslor.

Jakobssons teckningsstil är mycket tilltalande med underbara ansiktsuttryck och sköna ljudeffekter och hon är också mycket skicklig när det gäller skildringen av sin egen känslomässiga bergochdalbana…och framförallt vänskapen med hennes trofasta och tålmodiga bästa vän.

Både Alltid fucka upp och Psycho Girl är två mycket läsvärda debuter av två kvinnliga serieskapare som redan behärskar hantverket till fullo och jag ser verkligen fram emot många härliga serieböcker av både Moa Romanova och Agnes Jakobsson.

Manus: Agnes Jakobsson
Illustration: Agnes Jakobsson
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...