Recensioner

Drömmen om Europa

fredag 16 november, kl 23:19 av 0 kommentarer

Sommaren 2017 gav sig serieskaparen Fabian Göranson och hans vän, historikern Daniel Berg, iväg på en månadslång resa genom Europa. De högerpopulistiska vindarna som blåste genom kontinenten, finanskrisen som aldrig ville ta slut samt hundratusentals flyktingar på flykt från krig eller bara på jakt efter ett bättre liv hade verkligen blivit en prövning för Europa och Europeiska unionen de senaste åren och en tanke med resan var att ta reda på hur detta påverkat kontinenten och samtidigt utforska de olika ländernas mörka historia. En annan anledning, som han behållit för sig själv, var att äktenskapet gick på känslomässig sparlåga och han längtade bort efter de slitsamma åren som småbarnsförälder.

”Jag drömde om Medelhavet. Om ångande asfalt och om brännande sol. Om ett verkligare liv.”

Drömmen om Europa är inte bara en lysande svensk seriebok där Göranson briljerar med underbara miljöskildringar och underbara porträtt av alla människor de mött på resan. Den är också ett mycket ambitiöst och informativt projekt där fördomar kommer på skam eller bekräftas och trots Göransons vänstersympatier är den också förvånansvärt opolitisk. Det som däremot lyser igenom är kärleken till de städer där Göranson tillbringat en tid av sin ungdom, som Bryssel och Paris, fascinationen över varje lands unika prägel eller problem samt den gnagande oron över ett äktenskap som är på väg att ta slut.

Det är inte ofta nya svenska serieböcker hyllas på kultursidorna eller för den delen ägnas ett reportage i SVT:s litteraturprogram Babel men Drömmen om Europa är verkligen en seriebok som sticker ut i mängden. Ju längre in i boken jag kommer desto mer uppslukas jag av den episodiska och intressanta reseskildringen och eftersom jag själv är mycket historiskt intresserad är den en guldgruva för mig. Resan går från Stockholm via Malmö till Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Grekland, Serbien, Ungern och slutligen Polen och vid varje anhalt träffar Fabian och Daniel olika personer som de intervjuar. En del möten är skönt bisarra, som det med den excentriske valutateoretikern och domedagsprofeten Bernard Lietaer, brutalt ärliga och märkliga och framförallt insuper jag historiska kuriositeter som att det var den franske generalen Cambronne som myntade uttrycket ”merde”, en fascinerande utställning om den excentriska serbiska konstnären, designern och skulptören Olja Ivanjicki eller att världens största Stalinstaty tidigare stod i Prag.

Många episoder etsar sig fast, som att Colosseum i Rom är en vedervärdig turistfälla, gentrifieringen i storstäderna, de nationalistiska partierna i Ungern och Polen, att Grekland står inför ännu större problem och att Serbien imponerar på både Fabian och Daniel.

Summa summarum är Drömmen om Europa en mycket personlig och läsvärd seriebok som inte ger några svar på varför Europa drabbats av nationalism, högerextremism och hopplöshet, snarare är det så att slutresultatet är att hoppet inte är ute för Europa utan framtiden ser ljus ut.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: Galago
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...