Recensioner

Under tiden

söndag 18 november, kl 00:40 av 0 kommentarer

När Stens morfar dog fick Sten ärva hans fjärilssamling med tillbehör – ”en jävla miniatyr-tortyrkammare” enligt Stens pappa Henrik. Stens brinnande intresse för fjärilar gör honom till en mycket udda fågel, speciellt eftersom han tillbringar alldeles för mycket tid ensam på sitt rum (så mycket att pappan till och med betalar en pojke i kvarteret för att han ska leka med Sten), alltid går omkring med en burk preparerad med ättiketer i fickan och även plockar hem döda fåglar om han hittar någon. Stens udda och makabra hobby gör honom till ett tacksamt byte för villaområdets övriga barn och snart sprids ryktet att han försöker förgifta någon för att kunna stoppa upp dem…ja, många är övertygade om att han mördat sin egen granne och att han nu ligger i deras frys. Trots dessa vansinniga rykten återstår dock frågan: vad har hänt med pappan till den nyinflyttade familjen i villaområdet? En man som tillbringat flera veckor med att renovera sitt nya hus medan övriga familjen var kvar i lägenheten och som nu helt plötsligt är spårlöst försvunnen.

Pelle Forshed är tillsammans med Stefan Thungren medskapare till de satiriska serierna Stockholmsnatt (om Stockholms hipsterbefolkning och klubbliv) och Le Bureau (humor i kontorsmiljö) som kan avnjutas i Svenska Dagbladet respektive den arbetsmarknadsrelaterade Internetplatsen Shortcut men han har också skapat den delvis självbiografiska novellsamlingen De anhöriga (om människorna i och runt S:t Bodils hemtjänst) som var en av de nominerade till Urhunden 2013. För mig är han en helt ny och mycket välkommen bekantskap för jag njöt i stora drag av hans underbara nyutkomna seriebok Under tiden från Kartago Förlag.

Medan jag läser boken kommer jag att tänka på ett citat av filosofen Alan Saunders (som sedermera spreds över världen när det användes av John Lennon i låten Beautiful Boy (Darling Boy)): ”Life is what happens while you are busy making other plans” och själva temat i Under tiden är just en tragikomisk berättelse om existensiella funderingar i villaförorten i skuggan av Odds försvinnande.

Genom sex par ögon får vi följa med på en fascinerande resa fylld av spekulationer, drömmar, hopplöshet och självrannsakan. Först har vi den missanpassade och udda Sten som redan är funnen skyldig av de uttråkade men fantasifullt kreativa barnen i kvarteret; hans pappa Henrik som oroar sig över Stens udda hobby och hustruns depression och försöker hålla en perfekt fasad med en kliniskt välskött trädgård samt både löpning och cykling; modern Anna som är forskare i teoretisk fysik och som hamnat i djup depression i arbetet med boken ”Varför finns det något?: En studie i existensiell ensamhet och kosmisk gemenskap”; den försvunne grannen Odds hustru Magda som blivit helt apatisk, försöker skrika ur sig sin frustration och ångest men misslyckas och istället ägnar dagarna åt att googla om olyckshändelser med dödlig utgång; hennes syster Ako som är frilansande journalist mellan jobb och flyttar in hos systern för att hjälpa till samtidigt som hon hänger på Tinder och har pretentiösa planer om att uttrycka sig konstnärligt samt Magdas dotter Ilon som vandrar runt i villaområdet iförd pikachumössa och pilbåge när hon inte tjuvlyssnar på modern och mosterns samtal eftersom de blir tysta så fort de ser henne.

Med skicklig timing och en underbart enkel teckningsstil tecknar Forshed ett mångfacetterat porträtt av ett villaområde på fallrepet, kryddat med mindfulness, sexuella fantasier, cykelbyxor, en underbar dialog om meningslöshet, en pestdoktormask, den kommande undergången och mycket mer. 2018 närmar sig sitt slut och Under tiden är tveklöst en av årets bästa serieböcker som jag rekommenderar varmt.

Manus: Pelle Forshed
Illustration: Pelle Forshed
Förlag: Kartago
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...