Recensioner

Linda och Valentin: Åter till Framtiden

onsdag 3 april, kl 13:22 av 0 kommentarer

Pierre Christin och Jean-Claude Mézières science fiction-serie om Linda och Valentin (Valérian et Laureline i franskt original) är en omistlig klassiker som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Jag lärde mig läsa tidigt i min barndom och tillbringade många och långa stunder på biblioteket där jag slukade alla album jag kom åt i serien. När jag tänker tillbaka på den tiden så inser jag att biblioteket närmast var som ett andra hem för mig för jag minns att jag följde med min mor för att hon skulle handla och medan hon fyllde varuvagnen med varor satt jag ihopkrupen i en bekväm och alldeles för stor fåtölj i biblioteket på andra sidan gatan med näsan i Kampen om Teknorog, Ambassadören som försvann, Den falska världen, Tåg till Cassiopeia, tag plats eller något av de andra Carlsen-albumen i serien som biblioteket hade till utlåning och tiden stod stilla när jag färdades ut i rymden till häpnadsväckande världar, varelser och koncept tillsammans med Linda och Valentin.

Mellan 1967 och 2010 har det kommit ut 21 album och alla dessa går numera att njuta av i sin helhet i sju snygga inbundna volymer med gediget bakgrundsmaterial i Cobolt Förlags eminenta bokserie Linda och Valentin: Samlade äventyr som publicerades mellan 2014-17 – både en välgärning och en guldgruva för alla svenska älskare av fransk-belgiska serier och science fiction av bästa märke.

2013 publicerade Christin och Mézières albumet Minnen från framtiden (Souvenirs de futurs) som tar fasta på koncept och historier från de tidigare albumen och nu i år publicerades det sista albumet (L’Avenir est avancé) både på franska från seriens gamla förlag Dargaud och på svenska från Cobolt Förlag med titeln Åter till framtiden som bygger på de senare albumen. Om du har läst hela serien så är både Minnen från framtiden och Åter till framtiden ett givet inköp men för nytillkomna läsare är dessa böcker mest en röra av löst sammanhållna historier som visserligen är underhållande men inte på samma nivå som de andra albumen. Christin och Mézières kan sina världar och karaktärer utan och innan men bjuder bara upp till dans för komplettister och kännare vilket känns lite trist.

Jag rekommenderar istället att du skaffar Cobolt Förlags alla sju album i originalserien för här är Christin och Mézières i sitt esse, för Linda och Valentin är som sagt en outsinlig guldgruva för alla älskare av härlig science fiction.

Manus: Pierre Christin
Illustration: Jean-Claude Mézières
Färgläggning: Évelyne Tranlé
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...