Recensioner

Serieböcker 2018: Upgrade Soul av Ezra Claytan Daniels

lördag 22 juni, kl 22:46 av 0 kommentarer

Hank Nonnar, arvtagare till en inkomstbringande populärkulturell franchise, och hans hustru, genforskaren Molly, tänker unna sig något alldeles extra för att fira att de varit gifta i 45 år: En experimentell föryngringsprocess – Upgrade Cell – som gör att du får en ny genetiskt fulländad och starkare kropp, fri från sjukdomar och med större intellekt, kort sagt, den bästa versionen av dig själv. När Hank och Molly får möta dessa intellektuellt och fysiskt överlägsna kopior av sig själva får de dock en chock eftersom de är deformerade och närmast omänskliga missfoster. Kommer Hank och Molly klara av att samexistera med dessa kloner och är en ny och bättre version av dig själv fortfarande du?

Jakten på guldkornen ur Eisnerjuryns gedigna nomineringslista för titlar utgivna under 2018 är i full gång. En kategori som jag nästan är klar med är Best Graphic Novel – Reprint där man kan hitta fantastiska, redan recenserade, titlar som Girl Town av Carolyn Nowak, hela The Vision av Tom King och Gabriel Hernandez Walta samt Young Frances av Hartley Lin – tre underbara titlar som alla fått högsta betyg på Shazam. Kvar på listan är bara samlingsutgåvan av Jason Lutes imponerande projekt Berlin och Upgrade Soul av Ezra Claytan Daniels – en serie som ursprungligen såg dagens ljus som en webbserie via en egen app men som nu även kan avnjutas i en fin samlingsvolym utgiven av Lion Forge.

Science fiction är en av mina favoritgenrer, framförallt när den får läsaren att se på sin samtid ur ett nytt perspektiv genom att ställa obehagliga och viktiga frågor på sin spets. Som i fallet med Upgrade Soul som ställer frågan om vad du skulle göra om du kunde bli den bästa versionen av dig själv eller egentligen: Vad skulle du göra om du kunde träffa den bästa versionen av dig själv? Skulle vetskapen om vad du egentligen var kapabel till fylla dig med glädje och förtröstan…eller skulle du lägga benen på ryggen och springa därifrån skrikande av skräck?

Upgrade Soul är inte bara bra science fiction utan innehåller också element som body horror, transhumanism, psykologisk thriller, åldrande och gripande familjedrama, allt presenterat i ett lugnt berättartempo och effektfullt illustrerat av Daniels, en serieskapare jag definitivt kommer att utforska fler verk av. Handlingen hoppar fram och tillbaka kronologiskt men tappar aldrig fotfästet och teckningsstilen får mig att tänka på Nick Pitarras alster i The Manhattan Projects (ytterligare en lysande titel med ”science gone bad” som tema).

Förutom seriens protagonister med sina deformerade ”bättre versioner” innehåller berättelsen minnesvärda karaktärer som projektets ledande forskare Kenton Kallose som inte bara ljuger för paret Nonnar och projektets investerare utan framförallt för sig själv när han inser konsekvenserna av projektet, ett projekt som han startade med förhoppningen om en ny och bättre kropp åt sin syster Lina som lever bokstavligen inspärrad på forskningsanläggningen till följd av ett svårt fysiskt handikapp. Hennes konversationer med en vacker och stiliserad bild av sin ”syster” och hennes kärlek till Hanks klon är bara en av många ingredienser som gör Upgrade Soul till en både gripande och obehaglig bok och något av det bästa jag läst när det gäller modern science fiction.

Manus: Ezra Claytan Daniels
Illustration: Ezra Claytan Daniels
Förlag: Lion Forge
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...