Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 28 (2019)

lördag 13 juli, kl 19:15 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

SECOND COMING #1
Manus: Mark Russell
Illustration: Richard Pace
Förlag: Ahoy Comics

Andra veckan i juli formligen bågnar av spännande nya titlar och först ut är en titel som redan blivit en av årets största snackisar, och då långt innan den överhuvudtaget sågs i tryck. Sommaren 2018 presenterade Vertigo sju nya titlar för att fira förlagets 25-årsjubileum. Av dessa har vi kunnat följa fyra (American Carnage, Hex Wives, Goddess Mode, High Level) medan en abrupt avslutades efter att dess författare anklagats för sexuellt ofredande (Border Town), en bytte förlag till Image Comics (Safe Sex) och så Second Coming av Mark Russell och Richard Pace som är en satirisk superhjälteserie med Jesus i en av huvudrollerna vilket visade sig vara för mycket för högljudda kristna i USA och Vertigo tvingades meddela att förlaget inte längre tänkte ge ut den titeln. Russell/Pace och Vertigo skiljdes dock inte åt som ovänner och Second Coming har nu fått ett nytt hem hos det mindre förlaget Ahoy Comics. Det sorgliga är att det som var tänkt som en storstilad comeback för Vertigo istället visade sig vara dess sista dödsryckning, nu när DC Comics bland annat beslutat sig för att satsa på sin nya etikett Black Label istället, och Second Coming hade kunnat vara förlagets nya juvel i kronan men blir nu istället ett flaggskepp i Ahoy Comics katalog.

BLACK HAMMER/JUSTICE LEAGUE: HAMMER OF JUSTICE #1
Manus: Jeff Lemire
Illustration: Michael Walsh
Förlag: Dark Horse Comics/DC Comics

”A strange man arrives simultaneously on Black Hammer Farm and in Metropolis, and both worlds are warped as Starro attacks! Batman, Green Lantern, Flash, Wonder Woman, Superman, and more crossover with Golden Gail, Colonel Weird, and the rest of the Black Hammer gang!”

En av mina pågående favoritserier just nu är utan tvekan Black Hammer av Jeff Lemire och Dean Ormston som först lades på is på grund av att Ormston drabbades av en hjärnblödning men som sedan gjort ett bejublat segertåg efter hans snabba tillfrisknande med flera spin-off-serier och Eisner Awards i bagaget samt även en lovande film- och TV-deal med Legendary Entertainment. Till sina lagrar kan serien nu lägga en crossover mellan Hammerverse och DC Universe vilket är extra kul med tanke på att Justice League är en av seriens många inspirationskällor.

BITTER ROOT RED SUMMER SPECIAL #1
Manus: David F. Walker, Chuck Brown
Illustration: Lisa K. Weber, Daniel Lish, Dietrich Smith, Sanford Greene, Chris Brunner, Khary Randolph
Förlag: Image Comics

Den mycket läsvärda nya Image-titeln Bitter Root har tagit en paus efter seriens första volym som hyllats  av många (inklusive Eisner-juryn som hade med den i listan över Best New Series tillsammans med fem andra titlar från Image Comics). Seriens rika och spännande världsbygge är väl värt att utforska och som en liten aptitretare innan andra volymen annonseras bjuder författarna David F. Walker och Chuck Brown samt tecknaren Sanford Greene på en mustig sommarspecial som går på djupet när det gäller familjen Sangeryes historia. Numret består av sex olika episoder där Greene även får sällskap av tecknarna Lisa K. Weber, Daniel Lish, Dietrich Smith, Chris Brunner och Khary Randolph som alla tecknar var sin del av detta specialnummer.

UNEARTH #1
Manus: Cullen Bunn, Kyle Strahm
Illustration: Baldemar Rivas
Förlag: Image Comics

”When a flesh-warping disease ravages a remote village in Mexico, a scientific task force travels to the inhospitable area to investigate the contamination. Tracing the source of the disease to a nearby cave system, the team discovers a bizarre, hostile ecosystem and a supernatural revelation from which they may never escape.”

Baldemar Rivas var tidigare en av serieskaparen Kyle Strahms (Spread) studenter vid Kansas City Art Institute och efter hans examen presenterade han en önskelista på vad han ville teckna för Kyle och skräckmästaren Cullen Bunn, något som passade som hand i handske för Strahm och Bunn som redan pratat om att göra en serie som visade författarnas kärlek till kosmisk skräck och ”survival action horror”, en serie som är en blandning mellan Arkiv X och Annihilation i Stephen Kings anda.

REAVER #1
Manus: Justin Jordan
Illustration: Rebekah Isaacs
Förlag: Image Comics

”The continent of Madaras once promised a new start for settlers, but 200 years after its discovery, the war rages on. Deep within this savage and untamed land, a darkness builds at that must be stopped at all costs. To do so, the Imperials assemble six of its most despicable prisoners-a turncoat, a skin eater, a sorcerer and his bodyguard, a serial killer, and the Devil’s Son-the only ones who can stop the end of the new world.”

Justin Jordan är mest känd för sin våldsamma trilogi om supermänniskan Luther Strode men har också avverkat en lång run med Green Lantern: New Guardians och The Curse of Brimstone för DC Comics. Reaver är en dark fantasy-berättelse som bäst kan beskrivas som 12 fördömda män som härjar i Westeros och tanken är att serien ska innehålla fristående arcs som utspelas i samma fantasyvärld.

GIANT-SIZE X-STATIX #1
Manus: Peter Milligan
Illustration: Mike Allred
Förlag: Marvel Comics

I början på 2000-talet ville Marvels dåvarande chefredaktör Joe Quesada röra runt lite bland förlagets X-relaterade titlar och som ett led i detta anställde redaktören Axel Alonso, tidigare verksam som redaktör på Vertigo, Peter Milligan och Michael Allred som fick i uppdrag att sätta tänderna i titeln X-Force. Milligan och Allred hade var för sig gjort sig ett namn med härligt surrealistiskt skruvade serier som Shade, The Changing Man respektive Madman och deras version av X-Force, som sedan döptes om till X-Statix, blev en satirisk drift med superhjältar och hela genren och ett stående skämt var att medlemmar avled på löpande band, till exempel avslutades hela serien, efter att ha dalat lite i popularitet, med att alla dog och Milligan och Allred fick sista skrattet. Nu är dock teamet tillbaka igen med anledning av Marvels 80-årsjubileum och vem vet, kanske blir det även en pågående serie igen så småningom.

INVISIBLE WOMAN #1
Manus: Mark Waid
Illustration: Mattia De Iulis
Förlag: Marvel Comics

Det kanske är för mycket att säga att Marvel inte hade varit någonting utan sin ”First Family” men man kan i alla fall konstatera att Marvels universum hade varit betydligt fattigare utan Galactus, Skruller, Silver Surfer, Black Panther, Inhumans, Negativa zonen och allt annat fantastiskt som Stan Lee och Jack Kirby skapade med serien Fantastic Four, som blygsamt kallades The World’s Greatest Comic Magazine. Min favoritkvartett hade definitivt inte varit något utan Susan Richards, The Invisible Woman, som nu efter snart 60 år äntligen får en alldeles egen solotitel som inte bara avslöjar hemligheter ur hennes förflutna utan även det faktum att hon extraknäckte som S.H.I.E.L.D.-agent för några år sedan.

GHOSTED IN L.A. #1
Manus: Sina Grace
Illustration: Siobhan Keenan
Förlag: BOOM! Box

”In Los Angeles, finding an apartment is killer-unless you live with the dead. Rycroft Manor may be old. It may be abandoned. It may even be haunted. But Daphne Walters doesn’t care about any of that-it has a pool and the rent is free. New to LA, coming off of a bad breakup and having a pretty terrible week, Daphne might need to crash on this haunted couch for a while, but having undead roommates might be more than she bargained for! Will the dead be able to help Daphne find the life she’s been missing in the big city?”

Sina Grace ligger bland annat bakom Image-titlar som Burn the Orphanage, självbiografiska verk som Self-Obsessed och Nothing Lasts Forever, redaktör till Kirkmans Invincible och The Walking Dead samt författare till Marvels soloserie Iceman och han är för övrigt också bosatt i Los Angeles, drömmarnas stad. Detta tillstånd som alltid kommer att förknippas med staden blir Daphne Walters varse i nya serien Ghosted in L.A. där hon bland annat råkar ut för spöken med skådespelardrömmar och krossade hjärtan.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...