Nyheter och tips

Harveynomineringar 2019

torsdag 15 augusti, kl 21:35 av 0 kommentarer

Det långa sommarlovet är över och nu kastar jag mig in i hösten som innehåller mycket seriemys bland annat i form av flera olika prisutdelningar, både svenska (Urhunden och Adamson-statyetten) och internationella (Ignatz Awards och Harvey Awards). Påpassligt nog är listan över årets Harveynomineringar nu tillkännagiven och innehåller en hel hög för mig antingen kända eller okända serieverk bekvämt uppdelade i sex kategorier: Book of the Year, Digital Book of the Year, Best Children or Young Adult Book, Best Comics Adaptation Award, Best Manga och Best European Book.

Första kategorin, Book of the Year, innehåller tio nomineringar och är den här gången en renodlad graphic novel-kategori (till skillnad mot förra året då en del tradesamlingar från Dark Horse Comics, Image och DC Comics smög sig in) och den innehåller även fyra serieböcker som publicerats under 2019. Här finner vi redan hyllade och prisbelönade verk – som den samlade utgåvan av Berlin av Jason Lutes (Drawn & Quarterly), My Heroes Have Always Been Junkies av Ed Brubaker och Sean Phillips (Image Comics, årets Eisnervinnare i kategorin Best Graphic Novel – New), On a Sunbeam av Tillie Walden (First Second) och den mycket läsvärda Upgrade Soul av Ezra Claytan Daniels (Lion Forge) – men också andra serieböcker som jag haft ögonen på och en del helt nya spännande bekantskaper.

Först ut ha vi Laura Dean Keeps Breaking Up With Me av Mariko Tamaki och Rosemary Valero-O’Connell (First Second) där författaren till Skim och This One Summer ger sig i kast med en berättelse om skadlig tonårskärlek mellan två unga tjejer; Belonging: A German Reckons with History and Home av Nora Krug (Scribner) som är en självbiografisk berättelse om serieskaparens sökande efter sin identitet som för henne till Andra världskrigets Tyskland; BTTM FDRS (uttalas ”Bottomfeeders”) av Ezra Claytan Daniels och Ben Passmore (Fantagraphics) som är en skräckartad blandning av Get Out och John Carpenters The Thing som utspelas i ett gentrifierat område av Chicago; Hey Kiddo av Jarrett J. Krosoczka (Scholastic Graphix) som handlar om Jarrets kärleksfulla uppväxt trots dysfunktionella familjeförhållanden; Kid Gloves av Lucy Knisley (First Second) som är en självbiografisk berättelse om hur svårt det kan vara att skaffa barn samt When I Arrived at the Castle av Emily Carroll (Koyama Press) som bäst kan beskrivas som en lesbisk skräcksaga.

Övriga verk som fångade mitt intresse var norrmannen John Arne Sæterøys (Jason) O Josephine (Fantagraphics) och Waves av Ingrid Chabbert och Carole Maurel (Archaia) i kategorin Best European Book samt nomineringarna i den spännande kategorin Best Comics Adaptation Award där man kan hitta alltifrån TV-serier som Doom Patrol, The Boys, The Umbrella Academy och Chilling Adventures of Sabrina till TV-spelet Marvel’s Spider-Man eller teaterpjäsen The Snagglepuss Chronicles byggd på Mark Russells Exit, Stage Left!: The Snagglepuss Chronicles. Hela nomineringslistan hittar ni här.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...