Recensioner

Resande med vinden – Den samlade utgåvan

tisdag 20 augusti, kl 14:15 av 3 kommentarer

Min omättliga aptit på serier består uteslutande av svenska, engelskspråkiga eller till svenska översatta verk men dessa begränsade språkkunskaper gör att jag missar många godbitar, framförallt fransk-belgiska serier som jag älskar. Lyckligtvis finns det gott om franskspråkiga serier översatta till engelska eller svenska, dels från det eminenta Albumförlaget men också Sveriges ledande förlag när det gäller lyxiga svenska utgåvor av fransk-belgiska serier: Cobolt Förlag. Förutom den samlade produktionen av Linda och Valentin så kan man njuta av den pågående utgivningen av Blueberrys samlade äventyr och nu i höst börjar förlaget även ge ut den samlade utgåvan av Deribs klassiker Buddy Longway som jag verkligen ser fram emot. Nu i sommar dök även en annan klassiker upp i en fin samlingsutgåva, nämligen den för mig helt okända, 40-årsjubilerande serien Resande med vinden (Les Passagers du vent) av François Bourgeon.

Resande med vinden är en pågående albumserie men Cobolts samlingsutgåva innehåller de första fem albumen som publicerades mellan 1980 och 1984 (första albumet publicerades först i förlaget Glénats månadstidning Circus 1979). Därefter tog Bourgeon en paus innan han återvände till serien 2009 men mer om detta längre ner i inlägget. Den ursprungliga albumserien i fem delar (tidigare utgiven på svenska av Carlsen) utspelas mellan åren 1780 och 1782 där vi får möta den unga fransyskan Isabeau de Marnaye, kallad Isa, och hennes omtumlande äventyr till sjöss och på land med den grymma triangelhandeln mellan Västeuropa, västra Afrika och Nya världen som ramverk.

I första albumet, Flickan i akterhytten (La Fille sous la dunette, 1980) får vi träffa de oskiljaktiga vännerna Isabeau (Isa) och Agnès som befinner sig på ett franskt örlogsfartyg. Deras närvaro ombord är okänd för alla utom kaptenen men även kaptenen är förd bakom ljuset när det gäller tonårsflickornas sanna identitet.

Andra albumet, Fångskeppet (Le Ponton, 1980) börjar med att Isa och hennes nyfunna bekantskap Mary befriar den tillfångatagne båtsmannen Hoel som Isa lärde känna och fattade tycke för i första albumet. Efter en dramatisk fritagning från ett fängelsefartyg utanför Chatham och en vådlig seglats till Frankrike, under vilken Marys dotter Enora föds, inser flyktingarna att deras närvaro i Frankrike kommer att bli mycket komplicerad och därför embarkerar gruppen på slavskeppet Marie-Caroline där Isa får i uppdrag av skeppsläkaren att föra noggrann dagbok över resan.

I Slavfortet i Juda (Le Comptoir de Juda, 1981) når slavskeppet Marie-Caroline det franska faktoriet Juda (dagens Ouidah i Benin). Bokhållaren på fortet Caraçon, Estienne de Viaroux, ingår ett vad med fortets befälhavare samt hans assistent om att vinna Isas gunst och går så långt att han förgiftar Hoel. Viarouxs illdåd avslöjas men en efter av dem som skulle kunna hjälpa till med ett motgift går en säker död till mötes. Den bekymmersamma situationen i fortet når kung Kpenglas, härskaren över Dahomey, öron och han bjuder in Isa och fortets ledande män att närvara vid hans domslut, långt inne i den ogästvänliga vildmarken. I tredje albumet förälskar sig också Mary i den unge franske officersaspiranten François Vignebelle eftersom hon är rädd för den alltmer alkoholiserade och självdestruktive John, fadern till hennes barn.

Ormens timme (L’Heure du Serpent, 1982) präglas av intrikata maktintriger och rafflande drama och Isa imponerar stort på kung Kpengla som ger henne en personlig Slav, Alihosi, som visar sig ha många dolda talanger.

Den inledande albumsviten avslutas med Ebenholts i lasten (Le Bois d’ébène, 1984) där slavskeppet Marie-Caroline sätter kurs mot den franska besittningen Saint-Dominique på ön Hispaniola och efter en synnerligen brutal resa avslutas albumet vemodigt men också en smula hoppfullt. Isa är då 18 år gammal.

Resande med vinden är ett sant mästerverk från första till sista rutan och präglas av ett oerhört skickligt hantverk där François Bourgeons noggrannhet när det gäller historiskt korrekta detaljer är makalös och detta sker dessutom aldrig på bekostnad av den mycket spännande och dramatiska handlingen. Det var länge sedan jag läste ett sådant helgjutet verk som både lyckas leverera en informativ berättelse om 1780-talet med dess tydliga maktstrukturer (och samtidigt det spirande motståndet mot dessa) och cyniska människosyn samtidigt som Isas egen dramatiska berättelse, med ett imponerande persongalleri, står i centrum.

Hela albumet rekommenderas av hela mitt seriehjärta och nu ser jag fram emot fortsättningen, Flickan från Kajmanträdet (La Petite Fille Bois-Caïman, 2009/10), som kommer att ges ut av Cobolt senare i år. Dessa två album utspelas i sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget 1863 där vi får följa Isas barnbarnsbarn Zabo. Jag hoppas också få läsa den avslutade delen Körsbärens blod (Le Sang des cerises, del 1 utgiven 2018 och del 2 är på gång) som utspelas i Paris 1885 där minnet av det brutalt nerslagna revolutionära folkstyret Pariskommunen fortfarande är i färskt minne – inte minst hos Zabo som numera kallar sig Clara.

Manus: François Bourgeon
Illustration: François Bourgeon
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Tack för bra recension. Älskar Bourgeon och hans tecknarstil. Och Resande med vinden är hans mästerverk.

  2. Kartago says:

    Ja nu väntar vi bara på att 2-an ska bli klar, vad jag förstår så kommer Cobolt att släppa 1-an och 2-an som ett album?

  3. Andreas says:

    Enligt det franska förlaget Delcourts hemsida så kommer den andra och avslutande delen av ”Le sang des cerises” med undertiteln ”Rue des Martyrs” ut 23 november 2022. Cobolt har meddelat att de tänker ge ut bägge delarna av ”Le sang des cerises” som ett album så förhoppningsvis dyker den upp nästa år och då kommer också den samlade utgåvan av Skymningens färdkamrater.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...