Recensioner

Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World

tisdag 5 november, kl 21:17 av 0 kommentarer

Pénélope Bagieu är en fransk serieskapare som jag läst alldeles för lite av men med tanke på att hennes hyllade seriebok Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World vann en Eisner i år i kategorin Best U.S. Edition of International Material tänkte jag rätta till denna malör. Jag började med hennes tidigare bok California Dreamin’, som handlar om sångerskan Eliot Cass liv fram tills dess att den berömda pop- och folkrock-gruppen Mamas and the Papas bildades 1965, vilken finns i en fin svensk utgåva från förlaget Nubeculis (kommer att recenseras senare) och njöt sedan i fulla drag av hennes fascinerande jätteprojekt Brazen.

Boken är verkligen imponerande på många sett, dels för att den lyfter fram 33 kvinnor som på olika sätt gått sin egen väg, antingen för att följa sina drömmar, stå upp mot orättvisor eller bara velat vara sig själva trots hårt motstånd, allmänt oförstånd eller ren illvilja från män i deras omgivning och samtid, men också med tanke på att den tickar in på nästan 300 sidor utan att för en sekund bli ointressant, tråkig eller tjatig utan bara fascinerande, informativ, läsvärd och alldeles underbar.

Historiskt sträcker den sig från 300-talet före vår tideräkning där vi får möta Agnodice – som trotsade de manliga atenarnas nyligen instiftade förbud mot kvinnliga läkare, reste till Alexandria för att studera medicin och sedan återvände till Aten där hon klädde ut sig till man för att kunna jobba som barnläkare  – till rapparen Sonita Alizadeh, född 1996, som med risk för sitt liv rappade om att kvinnor i Afghanistan tvingas gifta sig mot sin vilja i unga år samt det faktum att de ses som en handelsvara. Under resans gång får vi möta skådespelare (Margaret Hamilton, Hedy Lamarr), socialarbetare (Leymah Gbowee), frihetskämpar (Las Mariposas, Lozen, Naziq al-Adid), visselblåsare (Jesselyn Radack), kejsarinnor (Wu Zetian), författare (Tove Jansson), astronauter (Mae Jemison), vulkanologer (Katia Krafft), med mera, som alla strålar av envishet och en vilja av stål.

Vissa fick se frukten av sina drömmar, vissa dog för dem. Andra kämpar ännu vidare i vår egen samtid och alla har det gemensamt att de gjort ett avtryck i historien som förtjänar att hyllas och lyftas fram, vilket Bagieu gör med en magisk mix av lekfull enkelhet kombinerat med omfattande research och noggrannhet.

Varje kapitel består av fem till sju sidor och avslutas med ett uppslag som magnifikt fångar karaktärens essens eller personlighet och Bagieu presenterar också en lista på ännu flera oförskräckta kvinnor som bara gjorde det de ville i slutet på boken och jag hoppas verkligen att Bagieu kommer att presentera en fortsättning på detta mästerverk. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Pénélope Bagieu
Illustration: Pénélope Bagieu
Förlag: First Second
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...