Recensioner

Paper Girls, Vol. 6

fredag 8 november, kl 16:40 av 0 kommentarer

Precis när vännerna Mac, KJ, Tiffany och Erin tror att de kan vända år 2171 ryggen och äntligen återvända hem till 1988 och sin sömniga hemstad Stoney Stream, Ohio dyker Erins elaka klon från en ännu mer avlägsen framtid upp. Hon säger att hon är trött på att kämpa och att det måste bli ett slut på allt detta. Om vännerna återvänder till 1988 kommer ”the old-timers” vinna så hon splittrar teamet genom att skicka var och en av tjejerna till en avlägsen tidsepok: Erin till år 2016, KJ till år 1958, Mac till tidens slut och Tiffany till ett framtida harmoniskt utopia där det råder global fred. Kommer de tolvåriga vännerna någonsin komma tillbaka hem och är det rentav så att deras vänskap är det som orsakat denna soppa som håller på att förstöra världen?

Varje vecka slukar jag flera serier i många genrer och format. Vissa är utsökta, andra inte, men lägsta nivån är relativt hög jämfört med mycket annat jag konsumerar, som t.ex. filmer och TV-serier. Sedan finns det de där guldkornen. De som går rakt in i mitt nördiga seriehjärta och slår an en alldeles speciell och unik ton som är svår att beskriva. Paper Girls av Brian K. Vaughan, Cliff Chiang och Matt Wilson tillhör dessa få utvalda. En serie som har allt jag älskar: kvick dialog, humor, spänning, action, höga insatser, drama, trovärdiga karaktärer, briljanta illustrationer och snygg färgläggning.

Efter fyra år och 30 nummer är det så dags att säga adjö till en av mina absoluta favoritserier och jag tänker inte spoila hur den slutar för den här förtjänar att läsas av många. Det har varit en hejdlös och underhållande resa från första till sista rutan, full av gåtor och mysterier och dessutom i en genre som oftast får mig att skratta åt eländet, det vill säga tidsresor. Brian K. Vaughan reder dock förnämligt och skickligt ut alla trådar och det ska bli en fröjd att läsa hela härligheten igen från början till slut för allt hänger ihop och inget har lämnats åt slumpen.

Slutorden i Paper Girls är att vår tid på Jorden är utmätt och det finns inget vi kan göra för att ändra på detta, kan man tycka, dystra faktum. Detta är dock irrelevant för det är vad vi gör med alla sekunder vi fått till skänks som räknas. Ett budskap som klingar mycket fint i mina öron och det var verkligen svårt att inte hulka av gråt i läsfåtöljen när det bitterljuva och obönhörliga slutet väl inträffade. Jag vet att det låter överdrivet sentimentalt men det kändes lite som att säga adjö till sin barndom eller fina vänner som man vet att man aldrig kommer att träffa igen. Snyft.

Sista volymen får högsta betyg och det gäller även hela serien som jag rekommenderar av hela mitt seriehjärta.

Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Cliff Chiang
Färgläggning: Matt Wilson
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...