Recensioner

Guldkompassen 2

söndag 15 december, kl 12:05 av 0 kommentarer

Lyra har slagit följe med gyptierna och begett sig till Norden för att hitta Lord Asriel och befria Roger och de andra barnen som tagits till fånga. Målet är att få hjälp av Lapplands mytomspunna häxor i sökandet men först behöver de prata med häxornas konsul som håller till i den lilla hamnstaden Trollesund. Den svårflirtade konsuln imponeras av Lyra och hennes kunskaper när det gäller att tolka alethiometern som hon har i sin ägo och råder henne att rekrytera den utstötte pansarbjörnen Iorek Byrnison som jobbar som smed i staden. Iorek har ett minst sagt ojämnt temperament men låter meddela att han kommer att bli Lyras trogna vapendragare intill döden om han får reda på var männen i Trollesund gömt hans rustning. Lyra och gyptierna får även reda på att barnen och Lord Asriel hålls fångna i Bolvangar respektive på Svalbard. Kommer Iorek att hjälpa dem? Kommer de någonsin hitta Roger och de andra barnen och vad är det för fasansfulla illdåd som försiggår i Bolvangar? Detta och mycket mer får du reda på om du läser den mycket spännande andra delen av Stéphane Melchior och Clément Oubreries adaption av Philip Pullmans fantasyklassiker Den mörka materian.

Mina förbehåll när det gäller första delen av Guldkompassen, det vill säga att personporträtten inte är så djuplodade och att handlingen kan kännas invecklad eftersom tempot är avsevärt snabbare än originalböckerna, består men andra delen är betydligt köttigare när det gäller action och dramatik så betyget blir lite högre jämfört med första delen.

Under min genomläsning slås jag av hur fantastiskt bra och spännande Pullmans berättelse är och även om det gör ont i mitt seriehjärta att erkänna att jag föredrar HBO:s lysande version i His Dark Materials så ser jag Melchior och Oubreries version som ett välkommet komplement till ett riktigt bra fantasyäventyr som definitivt inte blir sämre av för många adaptioner.

Framförallt gillar jag den fantastiska färgläggningen som blir ännu mer ödesmättad och atmosfärisk ju längre norrut våra huvudpersoner färdas och den gastkramande spänningen och kampen som uppstår när de väl kommer fram till Bolvangar är magiskt bra. Helst hade jag velat sluka tredje delen direkt men får hålla mig till tåls till mars 2020 när den avslutande delen dyker upp.

Manus: Philip Pullman, Stéphane Melchior
Illustration: Clément Oubrerie
Färgläggning: Clément Oubrerie, Philippe Bruno
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...