Recensioner

The Hard Tomorrow av Eleanor Davis

onsdag 11 december, kl 21:25 av 0 kommentarer

Hannah lever på en tomt tillsammans med maken Johnny och hunden Tinker. De sover i en av bilarna och lagar mat i husvagnen medan Hannah gör upp planerna för huset som Johnny ska bygga. Maken är dock en slö, men snäll, pundare som inte är lika engagerad i husbygget som Hannah önskar och de lever på den lilla lön som Hannah tjänar på palliativ vård. Hannah är också en politisk aktivist och en del av nätverket Humans Against All Violence som protesterar mot president Zuckerbergs administration och det faktum att landet håller på att förvandlas till en fascistisk polisstat där människor skräms till lydnad eller tystnad. Trots alla orosmoln på himlen och parets osäkra livssituation så försöker de skaffa barn…för det sista som överger dem är hoppet om en ljusare framtid.

2019 har varit ett fantastiskt serieår med flera fina nya serieböcker värda att lägga på minnet. Jag har redan njutit av Kid Gloves av Lucy Knisley, Laura Dean Keeps Breaking Up with Me av Mariko Tamaki och Rosemary Valero-O’Connell samt gråtit till Waves av Ingrid Chabbert och Carole Maurel. Kvar på min läslista finns Pumpkinheads av Rainbow Rowell och Faith Erin Hicks samt Tillie Waldens senaste bok Are You Listening? men jag vill också passa på att hylla en annan av årets nya serieböcker som raskt seglade upp bland de främsta av 2019 års bästa serieböcker, nämligen The Hard Tomorrow av Eleanor Davis.

Eleanor Davis är i mina ögon en av de främsta serieskaparna just nu med böcker som You & a Bike & a Road och Why Art? i sin fina verklista och det som gör att hennes senaste seriebok sticker ut är att hon för första gången berättar en sammanhållande längre berättelse som både är fiktiv men som samtidigt är något av det mest personliga hon gjort.

Med tanke på dagens allt tuffare politiska landskap i USA, klimatångest, xenofobi och en stigande rädsla för ett avhumaniserat övervakningssamhälle, Eleanors politiska aktivism mot amerikansk invandringspolitik samt att hon och den serietecknande maken Drew Weing (The Creepy Case Files of Margo Maloo) väntade sitt första och efterlängtade barn så är det lätt att se parallellerna och de motstridiga känslorna när det gäller Hannah och Johnnys egen framtid och framförallt framtiden för deras tilltänkta barn. Trots anslaget är The Hard Tomorrow dock ingen dystopi utan en djupt humanistisk skildring av två människor som älskar varandra innerligt och visar en sårbarhet inför varandra som är både gripande och underbart vacker.

The Hard Tomorrow spänner över en mängd olika genrer – som politisk aktivism, queer, slice-of-life, romantik och vardagshumor – och det är också den första bok jag läst av Eleanor Davis där hon tecknar detaljerade porträtt av berättelsens karaktärer, ofta med härliga närbilder. Jag har alltid varit svag för hennes stil och jag kan lätt konstatera att hennes alster aldrig sett bättre ut.

I berättelsen får vi även stifta bekantskap med två karaktärer som spelar en avgörande roll i Hannah och Johnnys respektive liv. Gabby är Hannahs bästis som också är med i Humans Against All Violence och som även oroar sig för naturens väl och ve. Hannahs fascination och beundran av Gabby är påtaglig (bland annat skaffar hon samma frisyr som sin vän) men hon är också naiv när hon inte märker att hon väcker känslor hos Gabby som hon inte kan besvara.

Johnny får hjälp med husbygget av vännen Tyler som är en prepper och konspirationsteoretiker av rang, vilket inte ses med blida ögon av Hannah. Johnny och Tyler är ett synnerligen omaka par men ett slående exempel på att man inte alltid väljer sina vänner och Johnny visar upp ett oväntat mod när det gäller Tylers paranoia och märkliga upptåg.

Serien börjar lugnt och fridfullt men temperaturen stiger alltmer och når till slut en förlösande klimax efter en serie traumatiska händelser i rask följd som närmast får Hannah och Johnnys respektive världsbild att rasa – innan allt slutar i en av de vackraste epilogerna jag någonsin sett i en seriebok. The Hard Tomorrow får högsta betyg och rekommenderas av hela mitt seriehjärta!!!

Manus: Eleanor Davis
Illustration: Eleanor Davis
Förlag: Drawn and Quarterly
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...