Recensioner

Luta sig mot vinden

torsdag 21 maj, kl 23:21 av 0 kommentarer

En iskall vinterdag händer det som man aldrig kan förbereda sig på. Rakhshas make råkar ut för en allvarlig bilolycka i blixthalkan, överlever mirakulöst men är svårt skadad och befinner sig i koma. Nu ligger han där i sjukhussängen, skör, som ett litet barn. Han som alltid varit en klippa att hålla i under livets många stormar. Skulle han vakna upp och i vilket skick? Skulle han kunna gå eller prata och skulle han känna igen sin egen familj? Det enda Rakhsha kan göra är att hålla fast vid varje uns av hopp, mitt i all blåst. ”Så är det när man lutar sig mot vinden.”

Rakhsha Razani och hennes familj flydde från Ayatollans Iran och startade ett nytt liv i Uppsala där Rakhsha jobbade som bildlärare fram till pensionen för några år sedan. 64 år gammal debuterade hon 2015 med boken Var ska jag lägga mitt huvud (Ordfront Galago) som handlar om hur livet sällan blir vad man tänkt sig, vilket också på sätt och vis är temat för hennes senaste seriebok men istället för att tvingas lämna sitt lidande hemland och starta ett nytt liv som flykting så handlar Luta sig mot vinden om den oro och maktlöshet som uppstår när de som står en närmast drabbas av olyckor eller sjukdom samtidigt som världen brinner och allting som man trodde var självklart vänds upp och ner.

Med ett makalöst vackert och vemodigt bildspråk skildrar Rakhsha makens besvärliga väg tillbaka efter olyckan och hennes egen förtvivlan och känsla av ensamhet inför det som inträffat. Hans osammanhängande prat, minnesluckor och aggressivitet som skär i hennes hjärta men också stunder av värme när han är sitt vanliga jag eller när en sjuksköterska lägger en hand på hennes axel och frågar hur hon mår.

Mitt i denna livskris får hon reda på att hennes älskade lillasyster drabbats av cancer och bara har fem år kvar att leva. Systern som hon alltid lovat att skydda och ta hand om och som nu förlikat sig med döden. Särskilt minnesvärd är den surrealistiska resan tillbaka till Iran för att hennes syster ska få säga farväl till modern som är kvar i deras gamla hemland.

Rakhshas hjärtskärande illustrationer ackompanjeras lugnt och värdigt av hennes underbart poetiska prosa i livets berochdalbana i en bok som berör. Luta sig mot vinden är en bok om smärta, men också härliga minnen, hopp och vissheten att livet går vidare.

 

Manus: Rakhsha Razani
Illustration: Rakhsha Razani
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...