Recensioner

BUG – Bok 1

lördag 30 maj, kl 23:22 av 0 kommentarer

Torsdagen 13 december 2041 händer det som ingen trodde kunde hända. Som genom ett trollslag slutar internet att fungera, som att det helt slutat existera, och följderna blir katastrofala och världsomspännande. Datorstyrda bilar står stilla, flygplan störtar eller ”försvinner”, den datoriserade sjukvården lamslås, bankrån och stölder ökar dramatiskt och så även antalet självmord – främst bland ungdomar. Den organiserade brottsligheten försöker värna sina intressen med gängkrig och kidnappningar som följd alltmedan flera medborgargarden bildas världen över.

Vad som orsakat B.U.G. (Big Universal Global) vet ingen men snart riktas blickarna mot en ensam överlevande astronaut från den senaste Marsexpeditionen, nämligen Kameron Obb. När en räddningsexpedition når fram till hans rymdskepp upptäcker de att alla i besättningen angripits av en okänd liten insektsliknande organism men medan de övriga sju avlidit så är Obb visserligen svårt chockad men dock högst levande. Dessutom har han förvandlats till ett levande uppslagsverk med kusligt oförklarlig kunskap om både sina livräddares bakgrund och hur man tar sig tillbaka till Jorden utan datorernas hjälp. När informationen om att Obb personligen verkar vara i besittning av den förlorade datan blir känd blir han genast världens mest jagade man…alltmedan han själv försöker komma underfund med vad som hänt honom och hur han ska lyckas rädda sin familj.

Enes Bilalović, mer känd som Enki Bilal, föddes i Belgrad men flyttade redan som nioåring till Paris där han sedan 1970-talet jobbat som serieskapare, främst inom genren science fiction. Flera av hans verk har dykt upp på svenska i Epix och Tung Metall och det har även getts ut en handfull album, antingen författade av Pierre Christin (såsom Staden som inte fanns, Terroristerna och Jakten) eller honom själv (såsom Gudarnas marknad och Lockfågeln). Det är dock 30 år sedan en av hans skapelser senast dök upp på en svensk seriehylla, något som Cobolt Förlag nu ställer till rätta genom att ge ut hans senaste bokserie, BUG, på svenska.

Även om Bilals illustrationer inte är lika krispiga som förr så är de fortfarande inspirerande och mycket välgjorda och detta gäller också världsbygget som ger mersmak, bland annat fascineras jag av tanken att flera militanta kalifat, liknande islamiska staten, dykt upp på världsarenan. Den sedelärande berättelsen om att mänskligheten borde ha tänkt sig för en eller två gånger innan de lät datorerna ta över våra liv ger också en nervkittlande krydda åt anrättningen. Det som känns lite valhänt är den något styltiga dialogen som måste ha varit en utmaning för översättaren Per A.J. Andersson, de känslokalla personporträtten och att albumet börjar bli spännande först när slutet närmar sig men jag är definitivt sugen på mer. Andra delen av tre dyker upp på svenska redan i november och om du är sugen på ny fransk science fiction i serieformat så är BUG ett kassaskåpssäkert alternativ.

Manus: Enki Bilal
Illustration: Enki Bilal
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...