Recensioner

Siris äventyr: Kejsarens skatt

söndag 5 juli, kl 22:43 av 0 kommentarer

Varje sommar seglar Torkel och hans män till främmande länder för att sälja sina varor och det här året går resan till Miklagård. Torkels dotter, Siri, är full av förväntan och hoppas att fadern ska låta henne följa med den här gången men som vanligt avfärdar han hennes önskan med ett skratt och säger att hennes kloka uppfinningsrikedom och allmänt kända envishet kommer att bli en bra hjälp till hennes mor när männen reser bort. Till och med hennes mor Iris, som sköter om gården och byn när Torkel är ute på sina resor, anser att det är för farligt för Siri att följa med och då är hennes mor ändå inte hälften så ängslig som Torkel. Siri suckar. Varför måste hon vänta tills hon blir äldre innan hon får följa med? Hon vill ju följa med nu. Hon ber till och med byns kloka gumma Urd att övertala pappan men den gamla kvinnan ler bara finurligt och säger: ”Allt har sin tid, kära barn. Gudarna kommer se till att du får åka när du är redo.”

För fem år sedan föddes idén till vikingatjejen och hövdingadottern Siris äventyr. En modig och envis problemlösare som gör allt för att få följa med på fadern Torkels alla handelsresor i öster- och västerled och som också visar sig vara ytterst behjälplig när vikingarna hamnar i knepiga situationer, vilket det ofta uppstår på långa resor.

Illustratören och serieveteranen Per Demervall har bland annat gett ut en uppmärksammad bearbetning av August Strindbergs klassiker Röda rummet (1986-88, Alvglans) och belönades 2018 med Adamsonstatyetten för sina mångsidiga gärningar inom den svenska seriebranschen. Författaren Patric Nyström har författat svenska serier sedan 1993 (bland annat i tidningarna 91:an, Mumin och Bamse) och har jobbat med vikingar i serieformat tidigare då han var med och bearbetade Frans G. Bengtssons roman Röde Orm till den första volymen av Charlie Christensens frodiga serieversion av verket (1999, Galago, övriga delar utgivna 2001-04). Förutom att Demervall och Nyström har skapat Siris äventyr så samarbetar de på bokserien Lisa & Max (”en tidsreseberättelse utan tidsresor” utgiven av Hegas Förlag) och Demervall är även högaktuell med bearbetningar av H.G. Wells science fiction-klassiker Tidsmaskinen, Doktor Moreaus ö, Den osynlige mannen och Världarnas krig (Hegas Förlag) som kombinerar traditionellt berättande med rena serieinslag.

Patric Nyström och Per Demervalls serieböcker om Siri gavs ursprungligen ut av Rabén & Sjögrens förlag men från och med 2020 ges de ut på förlaget Stevali i utökade, omarbetade och inbundna utgåvor. Denna fina nystart innebär en återutgivning av de första två äventyren (Kejsarens skatt som nu finns i handeln samt Mimers gåta som kommer ut i höst) men också ett helt nytt äventyr, Äventyr i Paris, som kommer ut våren 2021 och det är även fler album på gång.

Siris äventyr är en serieskatt för läshungriga barn från 6 års ålder och uppåt som skickligt kombinerar vikingarnas seder, bruk och historia med härliga äventyr. I första boken får vi, förutom Siri och hennes föräldrar, stifta bekantskap med grannbyns småsinte hövding Ivar, hans hejduk Grym som egentligen är en trevlig prick, Torkels flådige bror Eskil som gärna vill framstå som en världsvan köpman samt redan nämnda Urd och hennes tama korp Hugin. På resan till Miklagård (dåtidens Konstantinopel och dagens Istanbul) möter de även pojken Zack som hjälper dem när vikingarna hamnar i trångmål med självaste kejsaren av Konstantinopel.

I sann Asterix och Obelix-anda levererar Nyström och Demervall något så unikt som ett fartfyllt serieäventyr för unga läsare med glimten i ögat, en stor portion humor, ungdomligt mod och envishet och en rejäl portion svensk historia som ger mersmak.

Manus: Patric Nyström
Illustration: Per Demervall
Förlag: Stevali Barn
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...