Recensioner

Lucky Luke sadlar om

söndag 18 oktober, kl 00:07 av 0 kommentarer

Cobolt Förlag har publicerat en mängd ”extraordinära äventyr” med Spirou och Nicke (senaste titeln var den mycket läsvärda Spirou i Berlin av den tyske serieskaparen Flix) där olika manusförfattare och tecknare tolkar karaktärerna och deras universum på sitt alldeles egna sätt. Förlaget har även publicerat två ”extraordinära äventyr” med en annan klassisk fransk-belgisk seriefigur, nämligen Lucky Luke. Först ut var Mannen som sköt Lucky Luke (2016) av Matthieu Bonhomme följt av Jolly Jumper svarar inte (2017) av Guillaume Bouzard och i år är det dags för ett tredje album, Lucky Luke sadlar om, som, precis som Spirou i Berlin, är skapat av en tysk serieskapare.

Bakom pseudonymen Mawil döljer sig Markus Witzel, född och uppvuxen i Östberlin, som bland annat vunnit det tyska Max und Moritz-priset för sin serieroman Kinderland. Mawil har själv sagt att han inte gillar att teckna hästar men däremot är han en entusiastisk cykelälskare och valde därför att skapa ett Lucky Luke-äventyr som handlar om det tvåhjuliga transportmedlets erövring av Vilda västern och speciellt då den så kallade säkerhetscykeln med två jämnstora hjul och kedjedrift på bakhjulet som skulle konkurrera ut den imponerande men svårmanövrerade höghjulingen.

I Lucky Luke sadlar om räddar vår sjungande cowboy den lätt nervöse uppfinnaren Albert Overman från att bli rånad av två hyrda småskurkar vid namn Smith och Wesson. Det visar sig att denne Overman är i desperat behov av att lyckas med marknadsföringen av sin säkerhetscykel eftersom den storkapitalistiske höghjulingstillverkaren Albert Augustus Pope effektivt sätter käppar i hans hjul (ursäkta ordvitsen). Overmans plan är att resa till San Francisco för att delta i en ny stor cykeltävling och där visa upp fördelarna med hans nya modell för allmänheten. Lucky Luke lovar att hjälpa till men är knappast förberedd på alla knasiga förvecklingar under resan eller exakt vad det är för ett märkligt transportmedel som Overman har med sig och det gäller inte minst Lukes trogna gamla vän Jolly Jumper som inte uppskattar att Luke verkar föredra en ”järnåsna” framför en ståtlig vit springare.

Mawli har skapat ett härligt äventyr tecknat i en personlig stil som kanske inte alla Lucky Luke-fans kommer att gilla men som jag uppskattar. Tanken med dessa extraordinära äventyr är ju personlig frihet med själva konceptet och karaktärerna och det lyckas Mawli med och detta dessutom med råge. Som kutym är så innehåller albumet verkliga ingredienser från tiden när det begav sig och både Overman och hans konkurrent Pope är högst verkliga personer som på var sitt håll kämpade för att göra cykeln oumbärlig för det amerikanska folket. Hela äventyret har glimten i ögat kryddat med en rejäl portion komisk timing och Lucky Luke sadlar om rekommenderas varmt till både cykelentusiaster och Lucky Luke-älskare.

Manus: Mawil
Illustration: Mawil
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...