Guider /Nyheter och tips

Comics of Future Past – november 2020

måndag 2 november, kl 22:34 av 0 kommentarer

Så var det dags att ta en titt på vad som dyker upp på de amerikanska seriehyllorna i november 2020.

Som vanligt följer jag Pärs femgradiga skala och Månadens tips hittar ni längst ner i inlägget.

1 – Helt ointressant

2 – En intressant skapare

3 – Två intressanta skapare eller enbart en fast med lockande premiss

4 – Två favoritskapare eller enbart en med lockande premiss Prenumerationsvärdig

5 – Två favoritskapare med lockande premiss Given Prenumeration

Mot titlarna!

DC COMICS

THE OTHER HISTORY OF THE DC UNIVERSE #1
Manus: John Ridley
Illustration: Giuseppe Camuncoli och Andrea Cucchi

”Academy Award-winning screenwriter John Ridley (12 Years a Slave, Let It Fall) examines the mythology of the DC Universe in this compelling new miniseries that reframes iconic moments of DC history and charts a previously unexplored sociopolitical thread as seen through the prism of DC Super Heroes who come from traditionally disenfranchised groups.”

Intresse: 3
Kommentar: Denna nya serie blandar prosa av Ridley med illustrationer av Giuseppe Camuncoli och Andrea Cucchi och har, som titeln visar, som mål att berätta nya ursprungshistorier med superhjältar från olika minoritetsgrupper, bland annat Jefferson Pierce (Black Lightning) som dyker upp i första numret följt av Karen och Mal Duncan (Vox och Bumblebee), Tatsu Yamashiro (Katana) och Renee Montoya.

PUNCHLINE SPECIAL #1
Manus: James Tynion IV och Sam Johns
Illustration: Mirka Andolfo

”Spinning out of the pages of “The Joker War” comes the first solo book starring the blockbuster new character Punchline. As she faces the consequences for her role in “The Joker War,” the story of how Alexis Kaye became Punchline will take Leslie Thompkins, Harper Row, and Cullen Row on a harrowing journey that reveals a fringe teenager’s radicalization to the ideology of a madman. It’s a terrifying tale so big it demanded an oversize special issue!”

Intresse: 3
Kommentar: Jokerns nya högra hand Punchline (Alexis Kaye) dök upp i eventet The Joker War och har av sin skapare James Tynion IV beskrivits som en ”anti-Harley Quinn”, en tyst och skrämmande seriemördare som Jokern faktiskt verkar bry sig om och här dyker hon upp i en alldeles egen one-shot.

SWEET TOOTH: THE RETURN #1
Manus/Illustration: Jeff Lemire

”Once upon a time there was a little boy named Gus. He had antlers and lived with his father in a little cabin in the woods. Then his father died, and the big man with cold eyes took Gus away. Gus went on many great adventures, found friends, love, happiness, family, and acceptance.

”Now, years later…it begins again. A young boy with antlers and deer-like feature wakes in a bizarre and completely foreign world where the last humans struggle to survive. They tell the boy he is special, he is chosen, and that he alone can lead them back to a world dominated by the oppressive Hybrids.”

Intresse: 5
Kommentar: Sweet Tooth var Jeff Lemires stora genombrott på den amerikanska seriemarknaden vilken öppnade dörrarna till flera olika titlar hos både DC och Marvel och som gjort att han nu räknas till en av de mest uppskattade serieskaparna just nu med bland annat Black Hammer, Descender/Ascender, Gideon Falls och många fler. Sweet Tooth kommer nu att bli en TV-serie på Netflix, producerad av makarna Robert och Susan Downey och där huvudrollen som Gus kommer att spelas av 11-årige Christian Convery, och det är fortfarande lite oklart vad den nya uppföljaren Sweet Tooth: The Return ska handla om men om man har läst ursprungsserien så är den nog värd att plocka upp. Själv har jag ännu inte läst den men blev extra sugen efter Hög av seriers fina genomgång av serien i deras specialavsnitt med anledning av Seriefest i Väst under oktober och jag kommer definitivt plocka upp ursprungsserien innan jag sätter tänderna i uppföljaren.

MARVEL COMICS

ETERNALS #1
Manus: Kieron Gillen
Illustration: Esad Ribić

”What’s the point of an eternal battle?
For millions of years, one hundred Eternals have roamed the Earth, secret protectors of humanity. Without them, we’d be smears between the teeth of the demon-like Deviants. Their war has waged for all time, echoing in our myths and nightmares.
But today, Eternals face something new: change. Can they – or anyone on Earth – survive their discovery?”

Intresse: 5
Kommentar: Kieron Gillen och Esad Ribić slår sina påsar ihop för att ge oss en ny berättelse med Kirbys skapelse Eternals låter som en klar vinnare i min bok.

MARVEL’S VOICES: INDIGENOUS VOICES #1
Manus: Jeffrey Veregge, Rebecca Roanhorse, Darcie Little Badger och Stephen Graham Jones
Illustration: Jeffrey Veregge, Weshoyot Alvitre, Kyle Charles and David Cutler

”Today’s hottest Native American and Indigenous talent make their Marvel Comics debuts with a collection of super-charged stories as Marvel celebrates National Native American Heritage Month! Celebrated writer and artist Jeffrey Veregge explores the legacy of Marvel’s incredible cast of Indigenous characters! Hugo, Nebula, and Locus-award winning Black/Ohkay Owingeh writer Rebecca Roanhorse and Tongva artist Weshoyot Alvitre tell an Echo tale like none you’ve heard before. Geoscientist and Lipan Apache writer Darcie Little Badger joins acclaimed Whitefish Lake First Nation artist Kyle Charles for a Dani Moonstar story that’s out of this world! And Bram Stoker-winning horror writer Stephen Graham Jones of the Blackfeet Nation teams up with Qalipu Mi’kmaq First Nation artist David Cutler to revisit one of the darkest spots of X-Men history!”

Intresse: 4
Kommentar: Marvel firar National Native American Heritage Month med att ge ut en imponerande one-shot skapad av ursprungsamerikaner om ursprungsamerikaner med superkrafter, såsom Echo och Dani Moonstar.

U.S.AGENT #1 (OF 5)
Manus: Christopher Priest
Illustration: Stefano Landini

”“American Zealot” Chapter 1 of 5: John Walker, the former Super Patriot, has been stripped of his official USAgent status and is now operating as an independent government contractor protecting government covert interests. His latest protection detail draws him into a conflict between a small town and the corporate giant trying to destroy it. John acquires a new partner and new enemy along the way while being haunted by ghosts from his past and confronting challenges to his future.”

Intresse: 2
Kommentar: Christopher Priest är en skicklig författare som inte är rädd för att vara politisk i sitt skrivande och det bjuds det på i denna nya titel. U.S.Agent beskrivs ofta som Steve Rogers motsats och när han dök upp för första gången under namnet Super-Patriot var det som en patriotisk superskurk. Nu är han mer en desillusionerad kusin från landet i superdräkt som hyr ut sina tjänster åt en företagsjätte som hamnar på kollisionskurs med en liten småstad.

IMAGE COMICS

CROSSOVER #1
Manus: Donny Cates
Illustration: Geoff Shaw

”Imagine everything you thought was fantasy…was real. And now join us, in a world where reality is dead…and anything is possible…”

Intresse: 5
Kommentar: Donny Cates och Geoff Shaw, som tidigare samarbetat på underbara titlar som Buzzkill, The Paybacks, God Country, Thanos och Guardians of the Galaxy, presenterar en ny titel som på pappret ser ut att bli en riktig hit. Allt börjar med att världens alla, och jag menar alla, superhjältar och superskurkar dyker upp i Denver, Colorado för en megafight som sedermera blir känd som ”The Crossover”. En av dessa supermänniskor kommer på den briljanta idén att innesluta hela staden i ett kraftfält och nu flera år senare är kraftfältet kvar och ingen kommer in eller ut därifrån…eller.

I kölvattnet av dessa händelser så får religiösa fanatiker luft under vingarna och menar att det är dags att vända sig till Gud istället för hjältar i mantel och trikåer. Följden blir att allmänheten ger sig på till exempel serietidningar där dessa tidigare älskade karaktärer fortfarande har en plats. Ett stort superhjältefan är berättelsens egentliga huvudperson, Ellipses Howell, en av få människor som fortfarande avgudar och älskar dessa ”glömda” hjältar som kanske finns kvar bakom kraftfältet i Denver, Colorado.

Det märks att denna mycket lovande serie är Cates och Shaws kärleksförklaring till hela superhjältegenren och jag längtar efter att få sätta tänderna i den.

MONSTRESS: TALK STORIES #1 (OF 2)
Manus: Marjorie Liu
Illustration: Sana Takeda

”Bridging the gap between the fifth and sixth arc (which resumes in January 2021), MONSTRESS returns with TALK-STORIES, a two-part limited series that invites you to eat dumplings beside the fire and listen as Kippa recounts a defining moment from her childhood.”

Intresse: 5
Kommentar: En av mina favoritserier från Image Comics är Monstress av Marjorie Liu och Sana Takeda. Jag har ännu inte recenserat fjärde volymen men kan redan spoila nu att den får högsta betyg och jag ser fram emot att läsa femte volymen som kom ut nu i dagarna. Dessa två Talk Stories, där Kippa respektive Maika berättar en minnesvärd och viktig historia från sin barndom, är tänkta som en aptitretare inför sjätte arcen som dyker upp i januari 2021 och blir ett måste.

SEVEN TO ETERNITY #14
Manus: Rick Remender
Illustration: Jerome Opeña

”“SPRINGS OF ZHAL,” Part One The journey nears its end. Adam and The Mud King must make a final sacrifice before it does. The origin of the Springs revealed. One giant evil consumes everything, and you celebrate it excitedly.”

Intresse: 5
Kommentar: Rick Remenders serier är för närvarande en blandad kompott för min del. Death or Glory var en besvikelse, Deadly Class tuffar på men känns som den behöver ett avslut, väntan på Low drar ut på tiden och hans senaste serie The Scumbag är jag inte så värst sugen på. Det motsatta gäller det episka fantasyäventyret Seven to Eternity, vars sista arc börjar med det här numret, och en bidragande orsak till detta är naturligtvis Jerome Opeñas sanslöst snygga illustrationer.

CRIMINAL DELUXE EDITION, VOL. 3 HC
Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips

”This oversized deluxe hardback collects several short stories and novellas from the most award-winning team in the history of comics in a fantastically designed book full of extras—illustrations, selected articles, interviews, behind-the-scenes looks, painted covers…and much, much more! Collects the “SAVAGE SWORD OF CRIMINAL” and “DEADLY HANDS OF CRIMINAL” magazines, the novellas MY HEROES HAVE ALWAYS BEEN JUNKIES and BAD WEEKEND, and issues 1 and 4 of the newest run of the CRIMINAL monthly series, two full-length short stories about the LAWLESS family. A true collector’s edition must-have for any fan of the best in crime comics.”

Intresse: 5
Kommentar: En av årets mest givna samlingsvolymer är utan tvekan den hett efterlängtade tredje lyxutgåvan av Ed Brubaker och Sean Phillips fenomenala klassiker Criminal. De två tidigare volymerna sålde slut för länge sedan men dyker upp i nytryck senare i år eller i början på 2021 och är ett måste för alla som älskar riktigt bra serier.

PAPER GIRLS DELUXE EDITION, BOOK THREE HC
Manus: Brian K. Vaughan
Illustration: Cliff Chiang

”From BRIAN K. VAUGHAN, New York Times bestselling writer of SAGA, and CLIFF CHIANG, legendary artist of Wonder Woman, this oversized DELUXE HARDCOVER collects the emotional final adventures of four time-traveling newspaper delivery girls, risking everything in the hopes of making it back home to 1988.Collects PAPER GIRLS #21-30, along with EXCLUSIVE BONUS MATERIAL!TRIM SIZE 7.25 X 10.75”

Intresse: 5
Kommentar: Nästa tips gäller också en guldklimp för alla som vill läsa en serie som har allt: äventyr, spänning, drama och underbara huvudrollsinnehavare. Paper Girls är en av 2010-talets bästa serier alla kategorier enligt mig och om du inte läst den så skaffa de fina lyxutgåvorna och i annat fall kan du köpa en fantastisk julklapp till någon släkting eller bekant som älskar serier men som går vilse i seriedjungeln. Den personen kommer garanterat kyssa marken där du går efter att ha läst denna ljuvliga serie.

DARK HORSE COMICS

BARBALIEN: RED PLANET #1
Manus: Tate Brombal
Illustration: Gabriel Hernandez Walta

”A groundbreaking new sci-fi action series in the world of the Eisner Award-winning Black Hammer universe, about prejudice, honor, and identity.

Mark Markz has found his place on Earth as both a decorated police officer and as the beloved superhero, Barbalien. But in the midst of the AIDS crisis, hatred from all sides makes balancing these identities seem impossible–especially when a Martian enemy from the past hunts him down to take him back, dead or alive.”

Intresse: 5
Kommentar: Den förbannade pandemin har drabbat den amerikanska serieutgivningen hårt, speciellt Dark Horse Comics som tidigt valde att dra i handbromsen när det gällde en mängd nya titlar som var på gång under våren och försommaren. En av dessa var Black Hammer-spin-offen Barbalien: Red Planet som nu äntligen kommer ut.

CUT
Manus: Mike Richardson
Illustration: Todd Herman

”The latest addition to the Dark Horse horror line is this chilling original graphic novel from writer and publisher Mike Richardson (The Secret, Cravan). Twentysomething Meagan Walters regains consciousness and finds herself locked in an empty room of an old house. She’s bleeding from the back of her head, and has no memory of where the wound came from-she’d been at a club with some friends . . . left angrily . . . was she abducted? When Meagan peers through the door’s keyhole, she starts to suspect that her captor isn’t quite human…”

Intresse: 3
Kommentar: Mike Richardson och Todd Hermann bjuder på en övernaturlig och klaustrofobisk rysare.

BOOM! STUDIOS

ORIGINS #1 (OF 6)
Manus: Clay Chapman
Illustration: Jakub Rebelka

”A thousand years after humans are killed off by artificial intelligence, one man is brought back to life – David Adams, who created the technology that destroyed his people.
Now with the help of the android Chloe who revived him, David will try to restore humanity – and stop the AI overlords he created.
David embarks on the greatest battle of his life, seeking redemption while also discovering if humanity can – or should – have any kind of future.”

Intresse: 4
Kommentar: En lovande berättelse om människans hybris och tillkortakommanden när det gäller skapandet av artificiell intelligens som även ställer moraliska frågor om människan verkligen är värda en plats på Jorden.

MÅNADENS TIPS:

Efter att ha kollat igenom november månads titlar inser jag att jag kommer att få problem när det gäller att utse någon klar favorit men om jag måste välja bara en så blir det helt klart Crossover av Donny Cates och Geoff Shaw.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...