Recensioner

Den skarpa eggen 2

fredag 18 december, kl 14:41 av 0 kommentarer

Lyra och Will, två unga flyktingar från två olika världar träffas i en tredje, närmare bestämt staden Cittàgazze där de vuxna övergivit staden efter att de fruktansvärda gengångarna kom dit och de enda som är kvar är barnen. Ungdomarna gör en våghalsig utflykt till Wills Oxford, där Lyras jakt på information om det mystiska Stoftet ledde henne till fysikern doktor Mary Malone som forskar om det närbesläktade ämnet mörk materia och Will försökte samtidigt få fram mer information om faderns polarexpedition och hans mystiska försvinnande.

När Lyra beslutar sig för att träffa doktor Malone på egen hand ytterligare en gång går allt fel. Hon blir upptäckt av Wills förföljare och i ett oaktsamt möte med den falske Sir Charles Latrom blir hon bestulen på sin ovärderliga alethiometer. Sir Charles berättar att han vet att ungdomarna hittat öppningen till en annan värld och att de får tillbaka alethiometern om de ger honom en alldeles speciell kniv som finns i änglarnas torn i Cittàgazze. Lyra och Will, som har lågt förtroende för vuxna i allmänhet och Sir Charles i synnerhet, har inget val och beslutar sig för att utforska tornet där, enligt legenden, allt började med de mystiska gengångarna som hemsöker staden.

Andra delen av Stéphane Melchior och Thomas Gilberts serieadaption av Philip Pullmans Den skarpa eggen, vilken utgör andra delen av Pullmans mycket läsvärda fantasytrilogi Den mörka materian, är lika spännande och episk som tidigare. Lyra och Will hamnar i knipa och måste leta efter en mystisk kniv som finns i Änglarnas torn och det är en rafflande historia med många dramatiska vändningar som får en att verkligen sitta på nålar.

Vi får också se hur det går för Lee Scoresby och hans sökande efter Stanislaus Grumman som lär ha kunskaper om ett vapen som kan hjälpa Lord Asriel att nå sina mål samt även få en glimt av Serafina Pekkala och de andra häxorna som också vill skydda Lyra och hjälpa Lord Asriel.

Thomas Gilbert är i högform och får gott om tillfällen att spänna bågen när det gäller fantastiska miljöer och skeenden, dels Änglarnas torn men framförallt Lord Asriels imponerande fästning. Serieadaptionen är ett utmärkt komplement för de som läst de fantastiska böckerna eller tittar på den välgjorda TV-serien His Dark Materials och jag hade inte velat vara utan någon av adaptionerna och det är sannerligen en fröjd att vi lever i en tid då Pullmans underbara äventyr sprids till en större publik.

Manus: Philip Pullman, Stéphane Melchior
Illustration: Thomas Gilbert
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...