Recensioner

Hjälpas åt: Om marknader och människor

måndag 1 februari, kl 16:00 av 0 kommentarer

”Serier skrivna av nationalekonomer? Vad kommer härnäst…”

2019 publicerades Open Borders, en seriebok om de ekonomiska argumenten för migration författad av den amerikanske ekonomiprofessorn Bryan Caplan och illustrerad av Zach Weinersmith, och i januari 2021 var det dags för en svensk motsvarighet, författad av nationalekonomen Andreas Bergh och illustrerad av ingen mindre än Ola Skogäng, geniet bakom Theos ockulta kuriositeter.

Boken börjar i Gamla stan i Stockholm (närmare bestämt på caféet Under kastanjen) där två ungdomar (i brist på närmare presentation så kallar jag dem vänsterkillen och högertjejen) börjar diskutera marknadsekonomi efter att vänsterkillen beklagat sig över mobilladdaren som gått i sönder igen. Som av en händelse råkar Andreas Bergh höra samtalet och bjuder ungdomarna, helt gratis, på en föreläsning om marknadsekonomi med tydligt fokus på rättsstaten, ekonomisk frihet och äganderätt under en vandring i Gamla stans mysiga kvarter.

Det är inte utan viss bävan jag recenserar denna seriebok, utgiven av den marknadsliberala tankesmedjan Timbros eget förlag, eftersom den så uppenbart kommer att höjas till skyarna av liberaler samtidigt som den framstår som ett rött, eller snarare blått, skynke för personer som vurmar för en helt annan fördelningspolitik. Att hålla sig objektiv är svårt men jag kan konstatera att Bergh lyckas slå hål på några av mina fördomar om världen i stort och att marknadsekonomi har lösningen på det mesta i samhället utom klimatfrågan som kräver att vi verkligen tar ett gemensamt krafttag.

Vänsterkillen slår oftast i underläge men även högertjejen får mothugg av Bergh, framförallt när det gäller skattepolitik, och denna märkliga blandning av seriebok och föreläsning i marknadsekonomi slutar trots allt i samförstånd.

Bokens största behållning är inte helt oväntat Ola Skogängs härliga illustrationer. Hans linjeföring och färgläggning är som vanligt i toppklass och ger perfekt tyngd åt de ofta komiska infallen under berättandets gång. Särskilt gillar jag avsnittet om fällorna som rika länder undviker, högertjejens kommentar att Bamse är kommunistpropaganda och att vänsterkillen kör ut sängar och har ett hardcoreband.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...