Recensioner

Aya – Livet i Yop City

söndag 15 augusti, kl 22:53 av 0 kommentarer

Marguerite Abouet, hedersgäst på årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival, är en författare från Elfenbenskusten som flyttade till Frankrike i unga år och som slog igenom på den franska seriemarknaden med Aya från Yopougon 2005. Youpougon är en arbetarklass-stadsdel i Elfenbenskustens största stad Abidjan (landets huvudstad fram till 1983) men stadsdelens invånare kallar den Yop City. Serien bygger på Abouets barn- och ungdomsminnen och utspelas på 1980-talet, långt innan landet drabbades av militärkupper och ett blodigt inbördeskrig, och har kommit ut i sex delar. Den första albumet dök upp på svenska redan 2010 på Papamoscas bokförlag men 2021 gav Epix ut de tre första delarna i en samlingsvolym och förlaget har även publicerat Abouets barnserie Akissi (tecknad av Mathieu Sapin) som handlar om det femåriga yrvädret Akissi, som även dyker upp i Aya från Yopougon som lillasyster till Aya.

I Aya från Yopougon får vi möta 19-åringarna Aya, Adjoua och Bintou och deras väg in i vuxenlivet. Alla har de drömmar men medan Adjoua och Bintou mest är intresserade av att festa och hitta drömprinsen med stort D så drömmer Aya om att bli läkare och som inte är sugen på faderns planer på att gifta bort henne med en välbärgad karl. Serien har ett rikt persongalleri bestående av släktingar, hembiträden och andra inneboende men också den rika familjen Sissoko där fadern äger ett lokalt ölmärke och där Ayas pappa även är mellanchef.

Serien är en såpa av bästa märke som ger en realistisk bild av hur vardagen ser ut i många Västafrikanska länder. Handlingen utspelas som sagt på 1980-talet och här bjuds det på patriarkala strukturer där män kräver respekt samtidigt som de beter sig som mansgrisar och kvinnor som högljutt protesterar mot samma strukturer. Det myllrande persongalleriet är fantastiskt och Abouet lyckas fånga alla härliga karaktärer perfekt, såsom Aya med sina storslagna drömmar och som ser till att den lågt begåvade Hervé och det fattiga hembiträdet Félicité får en ljus framtid, Adjoua som råkar bli på smällen och drömmer om en egen uteservering, Bintou som kärar ner sig i slarvern Grégoire som lovar henne guld och gröna skogar, den homosexuelle frisören Inno som drömmer om att flytta till Paris med sin pojkvän så de kan älska varandra som alla andra samt Moussa, son till den rike ölfabrikören och som förtvivlat försöker vinna sin faders respekt och uppskattning.

Seriens tecknare är Abouets man Clément Oubrerie, som även tecknat Guldkompassen i Stéphane Melchiors adaption av Philip Pullmans trilogi Den mörka materian, och hans skildring av livet i Yop City gör hela anrättningen mycket underhållande och fängslande. Aya från Yopougon är en riktig pärla och jag hoppas verkligen att Epix kommer att publicera de återstående delarna inom en snar framtid.

Manus: Marguerite Abouet
Illustration: Clément Oubrerie
Förlag: Epix
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...