Recensioner

Tant Wussi

fredag 17 september, kl 23:15 av 0 kommentarer

De senaste åren har det dykt upp en rad mycket läsvärda biografier i serieformat som utspelas med Andra världskriget som inramning, både översatta och originalsvenska verk. Hit hör Urhunden-nominerade Heimat – Ett tyskt släktalbum av Nora Krug (Norstedts) och Survilo av Olga Lavrentieva (Kaunitz-Olsson) samt nyligen utgivna Märit av Elisa Rossholm (Epix) och Karelen! av Pia Koskela (Syster förlag) och till denna fina lista kan man nu lägga Tant Wussi som ges ut av Palabra förlag.

Ett generöst bidrag från EU-programmet Kreativa Europa har gjort det möjligt för Palabra förlag att ge ut flera nya spanska serieböcker översatta till svenska under 2021 och 2022, bland annat första delen av fyra i Alfonso Zapicos följetong Balladen från norr (november) samt Slumpens spår av Paco Roca (december) men först ut var Tant Wussi, tecknad av spanske Tyto Alba och författad av den tyskfödda översättaren Katrin Bacher som är bosatt i Barcelona. Att Katrin bor i Kataloniens huvudstad är ingen slump för hennes tyska familj har under tre generationer haft ön Mallorca som hemvist och det är hennes samtal med sin gammelfaster Marianne (som alla kallar Tant Wussi) som lagt grunden till denna mycket läsvärda seriebok.

Mariannes far förälskade sig i öns storslagna natur vid en bildvisning och reste dit ensam några månader för att leta rätt på ett hus till sin familj som bestod av hans fru och deras fem barn. Mariannes mor var judinna som konverterat till katolicismen och hela familjens flytt till Mallorca gick av stapeln 1933 då nazisterna tagit över makten i Tyskland. Flytten hade dock inget med detta att göra utan var en av följd av faderns behov av luftombyte på grund av dålig hälsa samt hans passionerade förälskelse i öns underbara landskap. Fadern, som var fotograf, öppnade en fotoaffär på ön som involverade hela familjen och det verkade som de funnit paradiset…ända tills Spanska inbördeskriget bröt ut 1936.

På grund av de ständiga bombanfallen bestämde de sig för att modern skulle resa tillbaka till Tyskland med de yngre barnen men situationen i det gamla hemlandet visade sig vara mycket bekymmersam med de nyligen proklamerade Nürnberglagarna och det faktum att Hitler rustade nationen för ett storskaligt krig. Familjen skulle splittras igen under dessa plågsamma år och det var inte förrän i slutet på 1940-talet som familjen äntligen kunde återförenas på Mallorca dit de en gång hade flyttat.

Med ett enkelt och uttrycksfullt bildspråk och underbara akvarellfärger illustrerar Tyto Alba denna sorgliga historia som samtidigt är rik på härliga stunder av lycka, samvaro och närhet mitt i all sorg. En mycket gripande ögonvittnesskildring och ett viktigt historiskt dokument som jag sent kommer att glömma.

Manus: Katrin Bacher
Illustration: Tyto Alba
Förlag: Palabra förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...