Recensioner

Ugly 3: Bortom all ära och Redbergsplatsen

söndag 17 oktober, kl 21:16 av 0 kommentarer

Privatdetektiven Ugly Mareowl är på väg upp till jämtländska Strömsund för några dagars välbehövlig rekreation men hinner knappt kliva av tåget förrän han får ett nytt mysterium att sätta näbben i. Rykten om en fullskalig rymdinvasion med UFO:n på himlen, utomjordingar i salladsodlingarna, med mera sprider sig som en skogsbrand och Ugly beslutar sig för att undersöka saken. Han kan dock inte släppa den olycksbådande varningen från damen med vedträdet (”Akta dig för grönsaker”) eller texten till Frank Zappas låt Mr. Green Geens som framfördes av hotellbarens sångerska (”Eat your greens. Don’t forget your beans and celery. Don’t forget to bring your fake ID”). Är det så enkelt att han fått lösningen på gåtan redan första kvällen?

Joakim Lindengren är tillbaka med ett tredje album med den antropomorfa privatdetektiven Ugly Mareowl och den här gången lämnar vi Göteborg med omnejd för ett besök i de jämtländska skogarna. Scenbytet till det betagande landskapet runt Storsjön är en frisk fläkt och så är även själva mysteriet som är en science fiction-thriller med det mesta och det bästa ur genren. Här finns också gott om härliga referenser till Twin Peaks, Hitchcocks konspirationsthriller I sista minuten (North by Northwest), Världsrymden anfaller (Invasion of the Body Snatchers) och Men in Black, allt naturligtvis levererat med prillig virtuositet av mästaren Lindengren.

Först hade jag svårt med själva miljöombytet och saknade den regntunga stadens mörker som enbart lystes upp av neonskyltarnas sken men redan efter ett par sidor öppnade Lindengren upp en helt ny värld och visade att han kan göra vad han vill med denna förträffliga serie. Som vanligt är albumet tryfferat med härliga referenser och påskägg som känns som en skattjakt för en film- och serienörd och varje bildruta är ett underbart konstverk som jag gärna studerar flera gånger om.

Här kan man hitta referenser till Beppe Wolgers, Agaton Sax, Guggenheim-muséet, Lasse Åberg, Thomas Ledins text till Sommaren är kort, med mera i en stundtals galen men alltid härlig blandning levererad på klockren jämtländska och albumet rundas även av med några korta hyllningsserier av kollegorna Johan Wanloo, Mats Källblad och Joakim Pirinen.

Manus: Joakim Lindengren
Illustration: Joakim Lindengren
Förlag: Kartago
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...