Recensioner

Atom Agency 1: Furstinnans juveler

måndag 18 oktober, kl 23:09 av 0 kommentarer

Yann och Schwartz ligger bland annat bakom några extraordinära äventyr med Spirou och Nicke (Operation FladdermusLeopoardkvinnan och De svarta hostiornas herre, alla utgivna av Cobolt) och nu kommer första delen av deras detektivserie Atom Agency ut på Egmont Comics i fin översättning av Fabian Göranson. Året är 1949 och detektiverna Atom och Mimi slår ihop sina påsar med den gamle fribrottaren Jojo för att lösa fallet med Begum Om Habibehs stulna juveler. Vad som på ytan ser ut som ett ordinärt kriminaldrama visar sig ha ett oanat djup där Yann och Schwartz både fångat tidsandan i efterkrigstidens Frankrike, kryddat historien med många härliga detaljer och där läppstift, kaffesump och billig herrparfym visar sig vara ovärderliga ledtrådar.

Först har vi albumets franska undertitel, Les bijoux de la Bégum, som översatts till Furstinnans juveler när den korrekta översättningen egentligen är Begums juveler. Att Egmont valt det mer neutrala ”furstinnan” beror förmodligen på att furstinnetiteln Begum klingar obekant för de flesta svenska öron medan det väcker flera associationer för de franska så en liten historielektion om Aga Khan är på sin plats.

Aga Khan är titeln på de shiamuslimska Nizari-ismailiternas andlige ledare som räknar sitt ursprung i rakt nedstigande led från profeten Muhammeds dotter Fatima i hennes äktenskap med Ali och titeln ärvs från far till son. En av dessa andliga ledare, Aga Khan III, upphöjdes till furste inom det Brittiska Indien, betraktades som världens rikaste man och levde från 1940 främst i Europa. Titeln på Aga Khans gemål är Begum och när Aga Khan III gifte sig för fjärde gången blev det med den firade franska skönheten Yvette Labrousse (som bland annat vunnit tävlingen Fröken Frankrike 1930). Hennes nya namn blev Begum Om Habibeh och hon blev en aktad kulturpersonlighet och filantrop i Frankrike som kämpade för de fattiga och de äldre, bland annat grundade hon ett ålderdomshem i Le Cannet på Franska rivieran där parets lyxvilla låg och som bar namnet Yakimour vilket var en sammanslagning av parets gemensamma initialer och ordet ”amour”. Deras äktenskap beskrivs av många som en klassisk kärlekssaga och Begum Om Habibeh själv avled 94 år gammal år 2000 efter att ha varit änka sedan 1957.

Sedan har vi den franska fribrottningen och Cirque d’Hiver (vintercirkusen på svenska) vilket är en imponerande lokal som grundades i Paris 1852 där cirkusartister framträdde under vintersäsongen men som även använts för en mängd andra evenemang, såsom fribrottning. Atom Agencys muskelman är Joseph Villain, en tidigare fribrottare med artistnamnet ”Jojo med snurran” och byråns alltiallo Mimi är själv dotter till den legendariske fribrottaren ”Slaktaren från Bagatelle”.

Vidare har vi det faktum att Frankrike är det land i Europa som har flest armenier, ca 500.000. En av de mest kända är den franske sångaren och underhållaren Charles Aznavour men även Atom Vercorian har armeniskt ursprung och brottas hela tiden med sin fars krav att han ska gifta sig med en armenisk flicka, något fadern lovade Atoms mor vid hennes dödsbädd.

Sist men inte minst så har vi själva tidsepoken, 1949. Bara fyra år efter slutet på Andra världskriget som fortfarande lever färskt i fransmännens minne, speciellt hos de som var medlemmar i motståndsrörelsen, en brokig samling människor från alla samhällsklasser och skikt i samhället vars gemensamma nämnare var att de var glödande patrioter som kämpade mot nazisterna. Atoms far, Tigran Vercorian, var en ledande man inom motståndsrörelsen och som kommissarie i Paris har han byggt upp ett hemligt nätverk bestående av gamla medlemmar i motståndsrörelsen som räknas som kriminella element i lagens ögon men som Tigran använder för ömsesidiga tjänster och gentjänster.

Allt detta vävs skickligt samman till en rafflande crime noir-berättelse med många lager där jakten på Begums juveler leder till många förvecklingar och livsfarliga möten med undre världen, bland annat den brutala mördaren Erika, en italiensk femme fatale som kallas ”Röda pantern” och vars Porsche Cabriolet 356 lätt vinner över Atoms fyrcylindriga Renault 4CV.

Tecknaren Schwartz och färgläggaren Hubert gör ett mycket bra jobb och Schwartz har även gett våra tre protagonister lätt igenkännliga attribut i sann Hergé-anda. Atom har extremt stora mörka ögonbryn och är alltid klädd i golfbyxor, svart kavaj, vit skjorta och röd slips, Jojo har en imponerande hydda och är alltid oklanderligt klädd i tjusig kostym med kravatt, rock, käpp och fedorahatt medan den rödhåriga Mimi alltid visar bara ärmar och klär sig i snygga kjolar eller rentav byxor.

Atom Agency är ett måste för alla som älskar hårdkokta deckare i fransk-belgisk stil och i januari publicerar Egmont även det andra fristående albumet som har undertiteln Petit Hanneton.

Manus: Yann
Illustration: Schwartz
Färgläggning: Hubert
Förlag: Egmont Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...