Recensioner

Jonna and the Unpossible Monsters Vol. 1

fredag 22 oktober, kl 12:44 av 0 kommentarer

(Idag har jag glädjen att presentera en ny skribent på Shazam.se: Alexander Guitart. Han kommer framförallt bevaka den amerikanska seriemarknaden och först ut blir en recension av Jonna and the Unpossible Monsters.)

Efter att ha följt Chris Samnee som frilansande tecknare för Marvel under ett årtionde på titlar såsom Daredevil , Black Widow och Captain America i samarbe med Mark Waid , har det varit ett nöje att följa honom i nästa fas där han nu har tagit steget till att göra egna serier . Just nu tecknar han Fire Power i samarbete med Robert Kirkman för Image och parallellt med detta Jonna and the Unpossible Monsters från Oni Press , som är dagens serietips, där han skriver manus i samarbete med sin fru Laura Samnee och hans utmärkta bildarbete höjs upp med varma färgtoner av Matthew Wilson. Denna fortgående serie publiceras i serietidningsformat med 7 nummer ute än så länge och jag kommer nu att lägga fokus på den första samlingsutgåvan i albumformat som samlar de fyra första numren.

Seriens härkomst har sin början i våran globala pandemi där paret Samnee ville starta en allåldersserie som skulle kunna läsas av deras tre döttrar. Just allåldersserier som genre har i USA fört en något  anonym tillvaro de senaste 15 åren om man jämför med det sena 90-talet då vi blev bortskämda med exempelvis Bone av Jeff Smith, Akiko av Mark Crilley, Scary Godmother av Jill Thompson och givetvis Usagi Yojimbo av Stan Sakai vars serie i allra högsta grad fortfarande är stark i dag. Min första tanke efter att ha läst det inledande numret när det kom ut var just att vi här verkar få vara med om starten på vad som kan bli nästa Bone!
Seriens premiss startar med att vi blir presenterade för en värld som Miyazaki inte skulle skämmas över; två starka unga systrar som navigerar sig igenom en civilisation med landskap som till synes har varit med om någon form av miljökatastrof. De kommer ifrån varandra efter en händelse och sedan kastas vi ett år framåt i tiden där vi förstår att storasystern som heter Rainbow fortfarande inte har hittat Jonna och har för närvarande blivit inbjuden till att bo i en by i väntan på minsta tecken som ska få henne att fortsätta sökandet.
Seriens första fyra nummer öppnar upp denna värld för läsaren och ger oss en inblick till vad som gör den unik med geografi och topografi; samtidigt som att vi än så länge får mer frågor än svar: Varför är Jonna så stark och vad har hon för ursprung?  Hur kommer det sig att de flesta människor verkar bo under jorden och inte är uppe på ytan och beror det enbart på att denna värld befolkas av flygande monster eller finns det andra anledningar?
Fantastisk dynamik i teckningarna där Chris har valt lite rundare och mjukare linjer som gör att det skapas en ton som fungerar utmärkt för denna värld. Jag vet inte om tanken är att det alltid ska släppas samlingar med 4 nummer i varje, men om det blir så kan man tänka sig att Vol 2 kan dyka upp senare i vinter.
Vill avslutningsvis rekommendera att man följer Chris på Instagram där han delar nya teckningar inom blandade genrer varje dag. Nu i oktober är det nya teckningar med Batman månaden ut och han är också tillgänglig och generös när det kommer till kommunikation.
Manus: Chris Samnee, Laura Samnee
Illustration: Chris Samnee
Färgläggning: Matthew Wilson
Förlag: Oni Press
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...