Recensioner

Batman: The World

onsdag 24 november, kl 22:59 av 0 kommentarer

När det kommer till Batman så har DC under många år varit flexibla när det kommer till dramaturgi, men särskilt på det visuella planet, och denna flexibilitet har gynnat just Batman mer än någon annan från DC:s universum och han fungerar väl som projektionsyta för en mångfald av kreativa visioner. Detta började egentligen redan på 60-talet under Pop Art-eran då Batmans popularitet via TV-serien med Adam West och Burt Ward spred sig till Japan där han fick en egen serie via mangans estetik. Hoppar vi sedan fram till 90-talet så bjöd DC in en gedigen blandning av serieskapare inför deras första miniserie under titeln Black and White. Denna serie har under årens lopp fått flera uppföljare, där den senaste blev klar i tidningsform och publicerades i album tidigare i år. På det tidiga 2000-talet fick den japanska tecknaren Kia Asamiya förtroendet att göra ett helt album som heter Child of Dreams och för några år sedan gick uppdraget till italienaren Enrico Marini som gjorde albumet The Dark Prince Charming. Och då räknar jag inte med den mångfald tecknare från olika delar av världen som även frilansar för DC och producerar starkt material i deras vanliga månadsproduktion för den listan skulle bli alldeles för lång. Jag går heller inte in på djupet inom animation med vad som finns där i särskilt samarbete med Japan, men vill bara nämna att det även finns exempel där.

Detta leder mig fram till den nya internationella antologin Batman: The World där uppdraget har gått ut till författare, tecknare och färgläggare från 14 länder världen över att fritt skapa en handling där Batman har ett äventyr i respektive land med de förutsättningar, hinder och eventuella kulturella barriärer som skulle finnas för honom att agera där.

De länder som representeras i den ordningen som äventyren kommer är:

 • USA
 • Frankrike
 • Spanien
 • Italien
 • Tyskland
 • Tjeckien
 • Ryssland
 • Turkiet
 • Polen
 • Mexico
 • Brasilien
 • Sydkorea
 • Kina
 • Japan

Detta skapar en spännande blandning och kontrast, sedan är det bara att sucka och beklaga att inget land från Norden kom med. Också intressant att möta serieskapare man aldrig har hört talas om.

Förutom det amerikanska exemplet som består utav parhästarna Brian Azzarello och Lee Bermejo, som startar resan på hemmaplan i Gotham City, så är det så gott som bara spanjoren Paco Roca som jag känner till både genom den amerikanska utgivningen av hans serier och likaså den svenska, samt mitt eget intresse för just spanska serier då min pappa kommer från Barcelona.

Den serie och tecknare som annars låg mig närmast som favorit och visuell referens var Italiens bidrag där Nicola Mari (Dylan Dog) gjorde ett enastående jobb. Tydligen har USA försökt rekrytera honom i många år men utan resultat, då han tidigare har vägrat arbeta utanför Italien fram tills nu, så vi får se vad detta kan leda till. Särskilt så har Dark Horse velat få honom att teckna Hellboy och det skulle verkligen passa bra.

Det är modiga val DC gjort, då det rent kommersiellt hade varit betydligt enklare att enbart fråga serieskapare som är kända i USA sedan innan, men samtidigt får man också då oväntat fina resultat, såsom Rysslands bidrag där Kirill Kutuzov och Egor Krutov sannerligen gör ett fint möte mellan två länder som historiskt har haft en kylslagen relation. Likaså består Polens bidrag av en på förhand känd tecknare då Piotr Kowalski har gjort mängder av serier för både Image och Marvel senaste årtiondet, såsom den fantastiska Sex med Joe Casey och delar av Stephen Kings Dark Tower, men sedan är det inga mer bekantskaper efter det.

Alla bidrag är inte lika lyckade, vilket jag inte heller begär från en antologi, men kanske att jag hade önskat att man på en redaktionell nivå ändå hade ställt lite högre krav, men på det hela taget var detta en överraskande och intressant läsning jag varmt rekommenderar. Nästa gång förväntar jag mig dock att även Skandinavien medverkar!

Manus: Brian Azzarello, Mathieu Gabella, Paco Roca, Alessandro Bilotta, Benjamin von Eckartsberg, Stepan Kopriva, Kirill Kutuzov, Ertan Ergil, Tomasz Kolodziejczak, Alberto Chimal, Carlos Estefan, Inpyo Jeon, Jaekwang Park, Xi Xiaodong, Lu Xiaotong, Okadaya Yuichi
Illustration: Lee Bermejo, Thierry Martin, Paco Roca, Nicola Mari, Thomas von Kummant, Michal Suchanek, Egor Prutov, Ethem Onur Bilgic, Piotr Kowalski, Rulo Valdes, Pedro Mauro, Junggi Kim, Qiu Kun, Okadaya Yuichi
Förlag: DC Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...