Recensioner

Friday, Book One: The First Day of Christmas

torsdag 23 december, kl 22:45 av 0 kommentarer

Lagom till julafton nalkas med förhoppning om snö har min senaste läsning passande nog varit Friday, Book One: The First Day of Christmas från Image Comics i samarbete med panelsyndicate.com.

För oss som inte kan bärga oss i väntan på nästa del av Reckless till våren kan man redan nu få sitt lystmäte tillfredställt här då denna serie är skriven av Ed Brubaker, med teckningar av Marcos Martin och färgläggning av Muntsa Vicente. För mig som har en pappa från Barcelona är det särskilt kul med det stora gäng tecknare och färgläggare med rötter i Katalonien som just nu gör fantastiska serier för Marvel, DC och diverse andra förlag.

Denna utgåva samlar de tre första numren som tidigare har publicerats digitalt och enligt planerna så är det tänkt att det ska bli tre album sammanlagt, så man har ytterligare två delar att se fram emot om man då inte läser dem digitalt först vill säga. Men för mig som inte har gjort det så blir detta min första kontakt med materialet.

Jag vill även passa på att tipsa om de tre tidigare serier som Panel Syndicate har givit ut i samarbete med Image som samtliga är tecknade av just Marcos i samarbete med författaren Brian K. Vaughan: The Private Eye, Barrier och The Walking Dead: The Alien. The Private Eye och TWD finns i fina inbundna utgåvor men Barrier är en så länge exklusivt utgiven i tidningsform i ”widescreen format” i fem nummer.

Men för att återgå till Friday så samarbetar Martin här för första gången med Brubaker som då såg sin chans att hoppa på en genre som han alltid har älskat och velat skriva, men tidigare inte haft möjligheten att utforska och det är ungdomsromanen som serie. I dessa tre första kapitel får vi följa tonåringarna Friday Fitzhugh och Lancelot Jones som löser brott med ockulta förtecken i sin lilla stad Kings Hill i New England med omnejd.

Ännu en fantastisk symbios mellan ord, bild och färger där man snabbt blir indragen i denna rika miljö med sin tradition av historia och folklore. Addera till detta Brubakers intresse kring Lovecraft så får vi ett mysterium som är lika briljant som första säsongen av True Detective.

Nu gäller det att jag kan hålla mig till att nästa del kommer ut utan att fuskläsa, så jag hoppas att det inte tar allt för lång tid då jag känner att detta är lite av ett nytt mästerverk inom genren.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Marcos Martin
Färgläggning: Muntsa Vicente
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...