Recensioner

Silver Surfer: Requiem

måndag 18 maj, kl 21:16 av 1 kommentar

silver_surver_requiem

Jag gillar J. Michael Straczynski. Babylon 5 skiter jag visserligen fullständigt i. Inte för att det är dåligt, men science fiction på TV har aldrig riktigt varit min grej. Hans superhjälteserie och DC-pastisch Supreme Power är däremot king, och likaså den nya Thor. Illustratören Esad Ribic fick jag upp ögonen för efter att ha läst Sub-Mariner: The Depths. Och sedan tonåren har jag alltid haft ett kärleksförhållande med Silver Surfer. En kombination av alla tre borde ju så klart vara en given succé? Men det förstår ni antagligen redan att det inte är. Straczynski försöker vara existentiell men det blir mest långsamt, händelsefattigt och sentimentalt.

I korthet — Silver Surfer, eller Norrin Radd som han egentligen heter, återvänder till jorden för att söka upp sin gamle vän Reed Richards. Norrin har dåliga nyheter. Han är döende. Det silverliknade hölje som omsluter och skyddar honom mot kosmos olika krafter håller på att brytas ned. Trots otaliga försök och experiment står Reed hjälplös — han kan inte rädda Norrins liv. Med endast några veckor kvar att leva ger sig Norrin ut på en resa i kosmos för att ta sig hem till sin hemplanet Zenn-La och där ta farväl av sitt folk och slutligen dö.

Problemet med Silver Surfer: Requiem är att den saknar en intressant story. Trots det rätt dramatiska greppet med en döende Silver Surfer så finns det inget i den som griper tag en. Han far mest runt i rymden och är tacksam för att fått leva ett så händelserikt och intressant liv. Och lycklig över den lilla tid han har kvar. Lite lagom flummigt och existensiellt helt enkelt. Inte heller de karaktärer som Norrin stöter på under sin väg hem är särskilt intressanta. Det är egentligen bara i den fjärde och sista delen det blir intressant. Men också alltför sentimentalt och tårdrypande. Och eftersom man som läsare redan har gett upp serien så hjälper det inte att den tar sig i slutet.

Inte heller Esab Ribic är så särskilt bra i Requiem, även om han till skillnad från Straczynski ändå får godkänt. Men det är inte alls samma kvalitet i bilderna som i Sub-Mariner: The Depths. Kanske hade han fult upp att måla all kromad hud (vilket han ofta gör bra) för att hinna med allt annat.

Så, allt som allt, Silver Surfer: Requiem — en riktig besvikelse.

Manus: J. Michael Straczynski
Illustration: Esad Ribic
Förlag: Marvel/Marvel Knights
Betyg: 2/5

Kommentarer

  1. Johan says:

    Lite synd att den inte verkar vara så bra som jag trodde. Jag har haft den på min inköpslista ett tag nu men inte kommit för mig att köpa den ännu. Kanske jag ska byta ut den mot Sub-Mariner: The Depths som ju verkar vara jäkligt bra.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...