Recensioner

Batman and Robin #1

tisdag 16 juni, kl 08:29 av 3 kommentarer

batman-and-robin-20090602005116742Jag kände aldrig Bruce Wayne. Han var en rik man i fladdermusdräkt, och nu är han tydligen död. Hur och varför vet jag inte, men det känns väl tveksamt att det skulle vara permanent. Det är ju sällan det. Hur som helst, jag hade ingen relation till honom när han var livet. Jag har läst superhjälteserier i typ 25 år, men det enda jag läst med Batman är Batman/Judge Dredd: Judgement on Gotham, Spawn/Batman och The Dark Knight Returns. Med andra ord inget som direkt gett mig någon inblick i vem Bruce Wayne egentligen var, särskilt inte inom DC:s vanliga kontinuitet med Batman som medlem i Justice League of America och allt det där. Så, jag kan inte påstå att jag blev alltför upprörd när jag hörde att Bruce Wayne gått ihjäl. Inte heller lyfte jag särskilt mycket på ögonbrynen när jag läste att Nightwing valt att axla rollen som den nya Batman. Det som dock fick mig att höja på ögonbrynen var att den nya Batman-titeln, Batman and Robin, skulle göras av det hårt hypade stjärnteamet Grant Morrison och Frank Quietly. Så, är hypen välförtjänt?

batman-and-robin-20090602005336241

Frågar du mig så är svaret ja. För det första så fungerar den här serien alldeles utmärkt att läsa för oss som inte har någon som helst koll på vad som hänt med Batman och Bruce Wayne under de senaste 30 åren. Morrison etablerar på ett snyggt sätt de nya Batman och Robin under deras två första korta meningsutbyten, där vi får veta att Nightwing tidigare agerat Robin åt Bruce Wayne, och att den nya Robin, Damian, är Waynes son. Mer än så får vi egentligen inte veta, och det är faktiskt allt som behövs. Resten av det här första numret kretsar främst kring den extremt obehagliga skurken Pygs avancemang i Gotham City, och vi får även följa lite tjabb mellan Batman, Robin och Alfred i bat-garaget. Bra etablering och skönt tempo. Det allra bästa med Grant Morrisons version av Batman är dock den bisarra och lätt obehagliga stämning som han med hjälp av Frank Quietlys grymma illustrationer lyckas skapa. Känns lite som en mix av Batman och Sagor för vuxna barn (The Storyteller). Jag är väldigt positivt överraskad. Kommer dock troligen inte att köpa mer lösnummer av den här serien, utan inväntar nog samlingsalbumet. Vi får se hur det blir.

batman-and-robin-20090602005846630

Manus: Grant Morrison
Illustration: Frank Quitely
Förlag: DC Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Petter says:

    Det finns ett problem med att vänta på albumet. De första tre numrena kommer att tecknas av Frank Quitely, liksom de tre sista (nr 10-12). Men de tre numrena efter kommer att tecknas av en Philip Tan.
    Och albumet kommer nog att samla de sex första numrena. Så om man bara vill ha Quitely-numrena bör man nog köpa lösnumrena.

  2. Jonas says:

    Det funkar för min del, Philip Tan är ju grym!

  3. […] Dredd: Judgement on Gotham från 1991 när jag skrev min recension av första numret av nya Batman. Författad av Alan Grant och tecknad av Simon Bisley är Batman/Judge Dredd en rätt oseriös men […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...