Recensioner

The Walking Dead Vol. 1-4

onsdag 1 juli, kl 08:00 av 4 kommentarer

walkingdeadEn av mina favoritserier är Image Comics The Walking Dead, skapad av Robert Kirkman och Tony Moore. Jag har nu läst de fyra första tradesen av serien och tänkte att jag skulle dela med mig lite av mina tankar kring serien. Egentligen är det rätt konstigt att en sån här serie faktiskt tilltalar mig. Den handlar ju ändå om zombies och jag har aldrig varit något större fan av den genren. I stort sett kommer min enda erfarenhet av genren från originalet samt remaken av Dawn of the Dead samt Resident Evil-filmerna. Men något som man märker ganska fort i serien är att det inte är zombierna i sig som är det väsentliga i serien, det är karaktärerna och hur de reagerar och interagerar med varandra i en värld utan det moderna samhällets bekvämligheter.

walkingdead2The Walking Dead utkom första gången 2003 och följde i de första numren polismannen Rick Grimes som efter att han blivit skottskadad i tjänsten vaknar upp på sjukhus ett par dagar senare till synes helt övergiven. Enda undantaget är ett redigt gäng levande döda med stor aptit efter människokött. Det står ganska snart klart att något katastrofalt har hänt medan Rick legat i koma, och han beger sig iväg på en resa mot Atlanta för att förhoppningvis återförenas med sin hustru och son som begett sig ditt för att söka skydd hos släktingar.

Som sagt är det karaktärerna som är det absolut bästa med The Walking Dead. Robert Kirkman gör ett strålande jobb med att få till allas personligheter och hur de var och en reagerar och anpassar sig till den nya postapokalyptiska världen. Eller anpassar och anpassar sig… Det visar sig ganska fort att det största hotet mot Ricks lilla grupp överlevande inte är de köttätande zombierna utan att de själva är deras största fiende. Folk dör med skrämmande hög frekvens och allt som oftast är det orsakat av någon annan i gruppen. Men nu håller jag på att avslöja för mycket.

walkingdead1Lika välskriven som The Walking Dead är lika väl illustrerad är den. Tony Moore, och senare Charlie Adlard, gör ett strålande jobb med sina vid första anblick något enkla illustrationer, men fulla av fina detaljer och tillsammans med Kirkmans manus så funkar det fantastiskt bra. Lägg därtill att serien är helt och hållet i svartvitt så blir resultatet suveränt. Serien får en både mörkare, tyngre och mera olycksbådande känsla om sig än om den skulle ha varit i färg.

Oavsett om du gillar zombies eller inte så tycker jag verkligen att du ska kolla i The Walking Dead. Det är som sagt en kanonserie!

Manus: Robert Kirkman
Illustration: Charlie Adlard & Tony Moore
Tusch: Charlie Adlard
Förlag: Image Comics
Betyg: 5/5

Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Tycker det är lite klurigt att serien börjar med att huvudpersonen hamnar i koma. Det får i alla fall mig att misstänka att allting bara kan vara en dröm. Vilket vore sugigt.

  2. Stefan says:

    Magnus: Jag betvivlar starkt att det bara skulle vara en dröm. Detta skulle ju som du skriver onekligen vara sugigt. Serien har nu kommit ut med inte mindre än 63 nummer, vilket tydligen är mycket i serietidningsbranchen, och inte någonstans har det funnits några andra indikationer på detta.

    För mig kändes det snarare mest som en rip-off på 28 dagar senare. Inte för att det gjorde någonting — det är ett grymt sätt att börja en zombiehistoria på.

  3. […] [RSS] Kommentarer till The Walking Dead Vol. 1-4 […]

  4. […] Totalt en bit över 1600 sidor. För den nytillkomne som litar på redaktionens omdöme (Johan, jag) finns de första åtta samlingsvolymerna i en fet samling, The Walking Dead […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...