Krönikor och åsikter

Topp 5 av Marvels ongoing

måndag 3 augusti, kl 22:11 av 2 kommentarer

Det händer då och då att jag får frågor om vad det finns för bra serier att läsa. Därför tänkte jag lista de fem reguljära titlar från Marvel (eftersom jag läser mest från just Marvel) som jag tycker är bäst just nu. Självklart helt subjektivt och egensinnigt. Och inte alls i någon form av ordning. Det finns säkert en del titlar som kan tyckas saknas. Det beror antagligen på att jag inte läser dem regelbundet utan väntar på trades, som exempelvis Thor, Daredevil eller Captain America. Eller på att jag helt enkelt inte brytt mig om att läsa dem, som exempelvis Amazing Spider-Man eller Hulk. Du får gärna göra din egen 5 i topp. Precis, jag fiskar efter kommentarer.

Invincible Iron Man
invincible_iron_man_10Ända sedan första numret har Matt Fractions och Salvador Laroccas’ Invincible Iron Man varit en av de absolut bästa titlar som Marvel släppt. Det är inte en slump att den tog hem årets Eisner Award för Best New Series. Den pågående arcen World’s Most Wanted som handlar om hur Tony Stark försöker hålla sig undan från Norman Osbornes H.A.M.M.E.R. är enligt mig den bästa av alla Dark Reign-titlar.

Dark Avengers
DARKAVNG001_COVÄven denna är en av de absolut bästa Dark Reign-titlarna. Brian Michael Bendis skriver ett fullkomligt lysande manus om ett gäng dysfunktionella superskurkar som poserar som superhjältar. I kombination med en labil Norman Osborne på randen till ett nervöst sammanbrott. Illustratören Mike Deodato är dessutom något av det bästa den amerikanska seriebranschen kan erbjuda just nu. Nu gör visserligen Uncanny X-men-författaren Matt Fraction ett gästinhopp i Dark Avengers under X-men-eventet Utopia. Bendis och Deodato är dock tillbaka till hösten.

Astonishing X-men
aston_xm_25För drygt ett år sedan tog Warren Ellis över Astonishing X-men från Joss Whedon. Tillsammans med den italienska illustratören Simone Bianchi skapade han arcen Ghost Box. Serien som nyss avslutades har varit helt fantastisk och jag skulle i sin helhet ge den betyget fem av fem möjliga. Bianchi hade en visuell stil som är var unik och omöjlig att plagiera. Sällan har jag sett två serieskapare komplettera varandra som Ellis och Bianchi gjorde med Ghost Box. I och med den nya arcen Exogenetic har Phil Jimenez tagit över som illustratör. Alltså är det lite tidigt att utse Astonishing X-men som en av Marvels bästa titlar. Men, Ellis brukar nästan alltid skapa något bra när han jobbar med får sätta sin egen prägel på de stora förlagens etablerade karaktärer. Därför tror jag på denna titel även fortsättningsvis.

Secret Warriors
secret_warriors_6_imageNick Fury: Agent of Nothing. Det är undertiteln till denna serie. Secret Warriors ar Brian Michael Bendis’ och Jonathan Hickmans serie om Nick Furys egna lilla privata armé av superhjältar. Jonas har skrivit en recension av det första numret för er som vill veta mer om denna serie. Jag gillar den för dess bra blandning av spionthriller och ren dunka-dunka-superhjälte-stuff. Jag gillar den även för Stefano Casellis illustrationer. Även han är en illustratör med en väldigt personlig stil, även om den är mer konventionell and Bianchis. Tyvärr tecknade han sitt sista nummer i och med det senaste. Av det lilla jag har sett av efterträdaren Alessandro Vitti så tror jag att det fortfarande kommer hålla hög klass.

Guardians of the Galaxy
GARGAL010_covDen här topplistan är inte komplett utan en av mina nya absoluta favoriter. Jag har alltid haft en kärlek till Marvels kosmiska grejer. Och i Guardians får man verkligen allt det man vill ha av den varan. Författarduon Dan Abnett och Andy Lanning (kallade DnA) har på senare tid blivit Marvels experter på allt som har med rymden att göra. De hat stått som arkitekter för hela det stora rymdeposet War of Kings som vi tjatat om här tidigare. I Guardians levererar de fullt ut av sarkastisk humor, fantastisk gruppdynamik och klassisk space opera. Dessutom, vem kan inte gilla en serie med Rocket Raccoon?

Kommentarer

 1. Johan says:

  Alltså, det där Guardians of the Galaxy-omslaget var ju helt vansinnigt. Knasigt och knasigt snyggt. Skulle kunna ha det som en stor tavla på väggen.

 2. Henk says:

  Jag väntar på tradsen för Secret Warriors, Dark Avengers och Astonishing X-Men så dem har jag bara läst lite smått. Här är min topp 5.

  1. Invincible Iron Man – Finns inget som inte redan är sagt. Klart intressantast.
  2. Nova – Är också såld på de kosmiska äventyren som Marvel producerar nu. Nova var en favorit som liten men då sög historierna nu är dem så bra som jag alltid hoppades att dem skulle vara. Säker underhållning.
  3. Guardians Of The Galaxy – samma anledning som ovan.
  4. Captain America – Klar favorit. Även om jag är skeptisk till Reborn. Men jag tror på Brubaker.
  5. Thunderbolts – Andy Diggle brings it!

  DC Comics har Green Lantern, Batman, Batman & Robin, Secret Six och Justice Society Of America som jag följer trognast där just nu.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...