Nyheter och tips

Disney köper Marvel för 4 miljarder dollar

måndag 31 augusti, kl 16:45 av 13 kommentarer

Läs nyheten i sin helhet på Market Watch och kommentera här. Glädje? Sorg? Hallelulja? Armageddon? Har själv inte tid att tänka till just nu, men en fundering kring det här lär nog komma framöver.

Kommentarer

 1. Petter says:

  Det är lite som när Stalin och Hitler gick samman.
  Fördelen är väl att vi det kan bli en Musse Pigg/Marvelman-crossover. Eller att Kalle Anka kan gå med i Dark Avengers.

 2. Ferdinand says:

  Spontant… neeeeej!!!

 3. Henrik says:

  Känns inte helt okej.

 4. […] Shazam skrev så är detta rätt överväldigande. Men för oss oroliga så lämnade två personer ni borde […]

 5. Ferdinand says:

  Ok, min första paniska reaktion har lagt sig något nu och jag har hunnit tänka efter.

  Jag tror att det både kan vara bra och dåligt. För Marvel Studios tror jag att det kan vara riktigt bra att ha Disney i ryggen. Det kommer antagligen innebära riktigt feta Marvel-filmer framöver.

  Låter bara Disney bli att lägga sig i seriedelen av Marvel och låter dem få fortsätta utan inblandning tror jag inte att det kommer påverka vad som kommer publiceras nämnvärt framöver. Då kan det till och med vara bra med den finansiella trygghet som Disney innebär. Men om Disney lägger fingrarna emellan och börjar ställa kvar på hur serierna ska vara eller att de måste nå en viss lönsamhet, då tror jag att det är en katastrof för Marvel.

  En sak som slår mig är att Boom! Studios har haft ett rätt nära samarbete med Disney och Pixar. Boom känns ändå som ett rätt progressivt förlag som ger ut moderna superhjälteserier utan att Disney klagar.

 6. Tomb says:

  The Muppets – Deadpool cross over!

 7. Henrik says:

  Håller med Ferdinand. Marvel Studios och Animation kommer nog få mest nytta av detta. Kanske kommer filmerna få sig en lite större budget. Att se Disney-slottet i början på filmerna kommer kännas lite märkligt dock.

  Tror nog inte Marvel Comics kommer ändras något. Lite orolig är jag ju i alla fall. Det som oroar mig är ju också den lilla kreativa frihet som finns. Hur kommer det bli om det är ännu ett steg i näringskedjan som ska godkänna något?

  Nyheten kom som en chock. Känns lite konstigt. But then again, Disney är awesome. Jag hade lätt betalat för att se Howard the duck möta Donald Duck eller Rocket Racoon i sin egna animerade film.

 8. Petter says:

  Den nya Muppet-serien från Boom Studios lär vara jättebra.
  Serieutgivningen är en rätt liten del av Marvel, rent ekonomiskt. Det är nog sänglakan och sånt Disney räknar med att tjäna på.
  Det HÄR lär tyvärr inte ske.

 9. Johan says:

  Spontant så kände den här nyheten som ett enda stort NEJ!!! Men efter lite eftertanke så håller jag nog med Ferdinand. Bara Disney kan hålla sig borta från serierna och inte lägga sig i innehåll eller frågor om lönsamhet så kommer jag nog att vara nöjd. Men kommer det inte bli så så tror jag att det kan vara början till slutet för Marvel Comics.

 10. Ferdinand says:

  Jag har svårt att tror att Disney kommer lägga sig i Marvels utgivning av sina stora mainstream-titlar. De säljer antagligen tillräckligt bra och funkar som en plattform filmer och merchandise.

  Det jag kan känna lite oro för är vad som på sikt händer med imprints som MAX och kreatörsägda Icon. Vet inte hur bra de säljer i jämförelse men jag har svårt att tro att de ens kommer i närheten av Marvels mindre säljande mainstream-titlar.

  Har kollat lite på forum och kommentarer på olika siter. Folk verkar överlag väldigt negativa. Vissa jämför det med när DC köptes av Warner Bros. Många tycker att DC i det långa loppet mått dåligt av att vara en del av WB. Själv har jag svårt att uttala mig i den frågan.

 11. Arvid says:

  Detta kom verkligen som en blixt från klarblå himmel. Ingen verkar ha hört ett ord om detta innan idag. Min första tanke var att nu brakar allt åt helvete, men sen kom jag tänka på att ungefär exakt samma tankar cirkulerade på nätet för några år sen när Disney köpte Pixar och de har ju fått behålla sin kreativa frihet. Med lite tur får även Marvel göra det.

  Disneylogga innan filmerna och en halvtimma med reklam innan filmen på dvdn, undrar om det är vad vi har framför oss? 😛

 12. Danne says:

  Angående huruvida DC har mått dåligt efter sammanslagningen med Warner så kan jag nog inte uttala mig om just de ekonomiska bitarna, men rent innehållsmässigt så har DC bara blivit bättre och bättre med åren. Se bara på stora events som Blackest Night och Identity Crisis. Riktigt bra serier samtidigt som de ger ett mer vuxet/cyniskt perspektiv på hela superhjälterollen. För tio år sedan sprang de omkring i sina trikåer (känns som DC har mer sådana med fåniga namn än Marvel) och tog fast skurkar. Dagens DC-hjältar måste tampas med saker som våldäkt av nära och kära (Elongated Man), enormt blodiga event där döden har en central roll (Blackest Night) mm. Och de gör de bra! Marvel har haft några bra event med under de senare åren men har inte riktigt vågat ta ut svängarna och omdefiniera sina hjältar på samma sätt som DC förutom under de senaste tre åren ungefär (min åsikt, jag är ändå Marvelpojke i grund och botten).

  Så angående om en sammanslagning kan vara negativ för ett serietidningsförlag? Nej jag tror inte det. Men WB är ju inte ett företag med barnperspektiv i samma utsträckning som Disney så risken finns ju att Disney kanske urvattnar Marvels karaktärer och får dem at bli mer ”familjevänliga” (tänk er Punisher som mysfarbror, HUGA!).

 13. Ferdinand says:

  Otroligt roligt och spännande att läsa alla kommentarer.

  En fråga som jag sett dyka på olika ställen är vad det här kan få för konsekvenser på Diamond Comics, företaget som i princip distribuerar alla amerikanska serier. Marvel har i nuläget ca 37 procent av seriemarknaden. Om Marvel skulle dra sig ur samarbetet så skulle det antagligen få förödande konsekvenser för Diamond, och där med för alla andra förlag som säljs via dem.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...