Nyheter och tips

Kirbys släktingar vill få rättigheter

måndag 21 september, kl 09:59 av 5 kommentarer

Jack_KirbyDagens största snackis på serietidningssidor som Comicbookresources och Newsarama är utan tvekan nyheten att släktingar till en av branschens största legender, Jack Kirby (som tillsammans med Stan Lee skapade Fantastic Four, The Incredible Hulk, Thor, m.fl.), nu försöker skaffa sig rättigheterna till ett antal av Kirbys skapelser.

Enligt Newsarama så har Marvel, Disney och andra bolag som sitter på diverse rättigheter till Marvel-karaktärer meddelats om släktingarnas planer och advokater har kontaktats. För släktingarnas del så har man tagit hjälp av samma advokat som ordnade vissa rättigheter till Superman-skaparen Jerry Siegels släktingar. Just nu finns väldigt lite information om det hela och det finns än så länge ingen information om vilka karaktärer som släktingarna vill försöka få rättigheter till.

Personligen så känns det här bara ledsamt. Det sista seriebranschen behöver just nu är ytterligare en utdragen rättslig process i stil med den som främst Jerry Siegels släktingar har drivit mot DC Comics sedan 1999 angående rättigheterna till främst Superman, men också till Superboy. Eftersom de flesta av de karaktärer som Kirbys skapade för Marvel under 60- och början på 70-talet, långt innan det blev vanligt med ”creator-owned characters”, vilket betyder att skapare som Jack Kirby var helt på det klara med att de själva inte ägde rättigheterna till de karaktärer de skapade. Det gjorde Marvel. Med detta i åtanke så har jag svårt att se att Kirbys släktingar har så mycket att komma med. Men man vet ju aldrig… Det hela känns bara som ytterligare ett försök av giriga släktingar att exploatera en död släktings kreativa förmåga. Det hade varit en helt annan sak om Kirby levt och själv drivit de här kraven. Nu är det inte så och vad jag vet så hade Kirby heller inga sådana ambitioner när han levde heller. Det är bara att hoppas att det här inte får några negativa konsekvenser för vare sig Marvel eller seriebranschen i stort.

Comicbookresources artikel finns här.

Newsaramas artikel finns här.

Kommentarer

 1. Ferdinand says:

  Jag håller delvis med i ditt resonemang. Men är ändå lite kluven. Principiellt tycker jag att kreatörer borde få en del av vinsten från från sina skapelser även om det inte rör sig om creator owned. På vilket sätt och hur mycket är en annan fråga. Som jag inte har svaret på.

  Så egentligen är det inget fel på att Marvel/Disney krävs på ersättning. Problemet är just det inte är Kirby själv som gör det. Det man dessutom kan argumentera kring är hur stor del själva skapandet av karaktären är värd och hur stor del förfiningen och utveckling är värd. Kirby och Lee skapade X-men, men Claremont och Cockrum/Byrne gjorde serien riktigt stor och därmed till en kommersiell framgång. Jag tycker att Kirbys efterlevande har rätt till en viss ersättning. Men knappast att äga några rättigheter.

  Är det inte lite märkligt att de även söker rättigheter för Spider-Man? Kirby var väl egentligen bara inblandad initialt? Lee var som jag minns det inte nöjd och gav projektet till Ditko istället.

 2. Johan says:

  Jag håller med dig. Hade det varit Kirby själv som sökt rättigheterna till sina karaktärer så skulle jag ha ställt mig på Kirbys sida. Men nu är det han själv utan hans släktingar som gör det istället och det 15 år efter Kirbys död (man kan ju spekulera i om det beror på de framgångar som Jerry Siegels släktingar nyligen har haft i domstol..). Detta trots att Kirby själv, så vitt jag vet, aldrig försökt få rättigheterna till karaktärer som han varit med och skapat. Sedan ska man komma ihåg att seriebranschen under 60- och 70-talet såg annorlunda ut då än vad den gör idag och att de flesta kreatörer var väl medvetna om branschens spelregler, dvs. att det var förlagen som ägde rättigheterna inte de själva.

 3. Thomas Fels says:

  Är man medveten och överens om reglerna när man börjar skapa för ett förlag så tycker jag inte att man kan komma i efterhand med egna regler. Framför allt om man som släkting inte hade med skapandet att göra.

 4. Arvid says:

  Har läst lite kommentarer till detta under dagen och det spekuleras i att Disneys köp av Marvel har lite med saken att göra, att deras djupa fickor skulle locka dvs. Det och Siegels redan nämnda framgångar i domstol.

  X-men lades väl ner eller var väldigt nära iaf har jag för mig?

 5. Henrik Ö says:

  En uppdaterad och mycket mer djupgående artikel om vad detta egentligen innebär finns nu på Comic Book Resources: http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=23063

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...