Recensioner

Wannsee, 1942

fredag 2 oktober, kl 23:00 av 1 kommentar

Albumförlagets bästsäljare hittills är Sir Arthur Benton 1: Operation Marmara. Anledningen till detta är sannolikt att Aftonbladet skrev om den. För mig var albumet en besvikelse. Det var därför med låga förväntningar som jag tog mig an andra delen Wannsee, 1942. Huvudpersoner är även denna gång den franske underrättelseofficieren Marchand och den engelske förrädaren och nazistenwannsee1942 Sir Arthur Benton. Albumet skildrar hur de båda agerar sedan de fått vetskap om den slutgiltiga lösningen av judefrågan som beslutades vid sjön Wannsee utanför Berlin 1942, därav titeln. En annan central del är Bentons roll i försöket att eliminera Hitler 1944.

Det ska direkt sägas att den här delen är mycket bättre än den förra. Pergers teckningar är snäppet bättre än tidigare och då var de ändå riktigt snygga redan innan men framförallt har Tarek lyckats betydligt bättre med manuset. Det största problemet är att det är många karaktärer inblandade och många händelser som skildras. Det fungerar dock bra ändå och det hela blir hyggligt spännande och det går även bra att hålla isär karaktärerna. Dialogen är också betydligt bättre och inte lika överlastad med svulstiga uttalanden. Perger lyckas också göra karaktärerna mer individuella och uttrycksfulla än vad jag upplevde var fallet i förra delen. Just att det handlar om försöken att förhindra historierns vidrigaste brott ger historien en stark och engagerande bakgrund. Båda karaktärerna fördjupas och Bentons motiv till sitt förräderi blir klarare. Tareks största bedrift är att lyckas sätta in historien i ett välkänt historiskt sammanhang utan att det blir krystat. För den som är intresserad av andra världskriget borde det vara ett givet köp liksom för den som vill ha en serie som både är spännande och informativ. I slutet finns historiska fakta om skeendena vilket kan vara bra som avslutning för den som inte känner till de som nämns i serien.

Manus: Tarek
Illustration: Stéphane Perger
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. […] kring den brittiske nazisten med samma namn som serien. Del ett och två hette Operation Mamara och Wannsee 1942. Benton jagas av den franske översten Marchand från 30-talet fram till krigsslutet. Slutstriden […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...