Recensioner

Shang-Chi: Master of Kung Fu One-Shot #1

måndag 12 oktober, kl 11:06 av 0 kommentarer

shang-chiJag vet inte om det är någon här som kommer ihåg Mästaren på Karate (Eller Shang-Chi: The Master of Kung Fu som den egentligen hette)? Själv lyckades jag i min ungdom få tag på ett par nummer och jag minns att jag tyckte väldigt mycket om serien och inte minst dess protagonist, Shang-Chi. Shang-Chi har sedan dess dykt upp ganska sparsamt i Marvels tidningar, de senaste jag så av honom var i MAX-serien Master of Kung-Fu och i ett par nummer av senaste relaunchen av Heroes for Hire. Så när Marvel annonserade att denna one-shot skulle komma så blev jag väldigt nyfiken och intresserad. Tyvärr så lever Shang-Chi: Master of Kung-Fu inte upp till mina förväntningar och känns ganska mycket som en besvikelse. Det känns som om teamet av författare och illustratörer inblandade i det här numret inte har tagit Shang-Chi på särskilt stort allvar.

Shang-Chi: Master of Kung-Fu är alltså en one-shot å totalt sett 48 sidor, helt i svartvit, och uppdelad i fyra korta storys. Huvudstoryn, där Shang-Chi teamar upp med Deadpool i ett motorcykelrace mot diverse bisarra skurkar, är för mig den svagaste och mest intetsägande av de fyra. Mycket på grund av att jag inte uppskattar den bisarra humor som Jonathan Hickman har med här. Det blir bara för bisarrt och på gränsen till buskis, något jag inte tycker passar Shang-Chi.

Den klart bästa av dessa fyra storys är story nummer två av Mike Benson och Tom Coker. De kastar in Shang-Chi i en underbart koreograferad kung fu-fight som funkar riktigt bra, mycket tack vare lysande illustrationer och ”dubbad text” (all text i storyn är egentligen på kinesiska) vilket ger den en fin filmisk känsla.

De två sista historierna är inte så intressanta och den tredje tillhör en av de svagaste i den här samlingen. Det ser ut att vara en re-print på en gammal Shang-Chi-story men efter lite efterforskningar på nätet så har jag fått reda på att den faktiskt är ny. Förmodligen ville man göra någon form av nostalgisk hyllning till 70-talets Shang-Chi: Master of Kung Fu, men för mig så funkar det inte. Simpel handling och en teckningsstil som varit passé i åtminstone femton års tid. Nej, det behövs mer än så för att det ska bli något bra.

Nej, Shang-Chi: Master of Kung-Fu faller, trots vissa ljuspunkter, ändå ganska platt och misslyckas med att leva upp till mina förväntningar på serien. Möjligen hade den blivit bättre om man istället för fyra separata storys hade fokuserat på en enda lång story. Kanske något att tänka på till nästa gång Marvel!

Manus: Jonathan Hickman, Mike Benson, Charlie Hudson & Robin Furth
Illustration: Kody Chamberlain, Thomas Coker, C.P. Smith, Enrique Romero & Paul Gulacy
Tusch: Koby Chamberlain, Thomas Coker, C.P. Smith, Enrique Romero & Paul Gulacy
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...