Recensioner

Essential X-Men vol. 1

torsdag 12 november, kl 12:50 av 1 kommentar

essentialx-men1Marvels Essential-samlingar kan vara ett bra sätt sätt att bättra på sina Marvel-kunskaper och även att fördjupa sig i serier som är lite för småudda för att komma i lyxiga Permiere- eller Omnibus-utgåvor. Men samtidigt så är ju Essential-samlingarna helt i svartvit och färg är ju ofta en väsentlig del av serierna och då uppstår frågan om de verkligen är värda att satsa på… Den frågan är svår att svara på, dels på grund av att olika serier funkar olika bra i svartvit och dels hur pass färgberoende man själv är. Men jag tänkte här försöka ge i alla fall en lite fingervisning genom att recensera Essential X-Men vol. 1.

Essential X-Men vol. 1 innehåller Giant-Size X-Men #1 samt Uncanny X-Men #94-119 (en mer rättvisande titel skulle alltså vara Essentual Uncanny X-Men vol. 1). Totalt 27 nummer och över 500 sidor serier, och inte vilka serier som helst. Många av serierna i samling är några av de mest klassiska X-Men-seriena och de flesta håller faktiskt förvånansvärt bra klass även idag, t.ex. X-Mens första möte med Lilandra, Starjammers och resten av Shi’ar Imperiet eller X-Mens fight på Irland mot Juggernaut och Black Tom Cassidy för att inte tala om X-Mens fight mot Krakoa, the Living Island i Giant-Size X-Men #1, där skaparna Len Wein och Gerry Conway introducerar oss för Storm, Colossus, Nightcrawler, med flera.

En annan kul sak med Essential X-Men är att här får man läsa Chris Claremont då han var i sitt esse, vilket är en väldans skillnad mot det skräp som han numera presterar. Detsamma gäller också John Byrne som illustrerar merparten av serierna i den här volymen. Det är kul, men samtidigt lite ledsamt då man ser vad herrarna Claremont och Byrne presterar idag. Jag tänker här mest på Claremonts senaste X-Men Forever som senast grusade mina förhoppningar om att Claremont kanske hade hittat tillbaka till gammal god form.

Att Essential-volymerna är i svartvit istället för färg är visserligen ett minus. Men med tanke på priset (runt 100-150 kr) så tycker i varje fall jag att man kan ha överseende med bristen på färg. Särskilt som Marvel Masterworks-volymerna (som ju är i färg) kostar runt 300 kronor, och de har dessutom färre serier per volym än Essential. Med det sagt så tycker jag personligen att X-Men trots allt funkar riktigt bra i svartvit.

Vill man bättra på sina X-Men kunskaper och läsa några riktigt bra klassiska X-Men-nummer och dessutom inte stör sig på det svartvita trycket så kan jag varmt rekommendera Essential X-Men-samlingarna.

Manus: Len Wein & Chris Claremont
Illustration: David Cockrum & John Byrne
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Håkan / Wakuran says:

    Något som var värre än svartvitt var att det var rätt dåligt tryck i tidiga Essentials jag läst. Dels blir det grötigare bilder, och i en del fall t.o.m. svårt att läsa texten då den smetat ihop.

    Men jag hörde att det iofs var bättre tryck i senare upplagor.

    (Har Essential X-Men 1 & 2 i någon oläst-hög, annars, som ska bli av någon gång.)

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...