Recensioner

Punisher #11 – eller har Rick Remender gått helt bananas?

torsdag 26 november, kl 21:50 av 10 kommentarer

punisher_11_coverFör drygt ett år sedan gjordes en nylansering av en reguljär Punisher-tidning i det vanliga Marvel-universumet. Alltså inte någon alternativ version likt den framgångsrika ”sex droger och rock’n’roll”-variant som Garth Ennis skapade för Marvels vuxenserielinje MAX. Hur mycket den nya tidningens tillkomst hade att göra med den Punisher-film som lanserades samtidigt går bara spekulera i, men det behövs inte direkt en hjärnkirurg för att se sambandet.

Författaren Rick Remender fick tillsammans med tecknaren Jerome Opena uppdraget att sjösätta den nya Punisher. Remender hade tidigare skrivit en del saker för Dark Horse och Image Comics och Opena var relativt okänd. De skapade i första arcen Living in Darkness en mörk och ruff historia om hur Frank ”Punisher” Castle försöker lönnmörda Norman Osborne. Osborne hade som en effekt av slutet på förra sommarens stora crossover Secret Invasion just tillsatts som högste chef i Amerikas högsta säkerhetsorganisation H.A.M.M.E.R. Arcen passade som en utmärkt del av Marvels efterkommade stora storyline Dark Reign. Att Castle genomskådade Osborne och såg honom som en vanlig maffiaboss istället för en vanlig politiker kändes som en naturlig reaktion från karaktären. Att lösningen på problemet var en kula i pannan likaså. Openas mörka och skitiga teckningar passade dessutom både serien och karaktären perfekt. Living in Darkness kom som en blixt från klar himmel och var en av årets första stora överraskningar.

I den andra arcen Dead End bytes Opena ut mot tecknaren Tan Eng Huat. En kompetent tecknare, men inte med samma klass som Opena. Inte heller manuset höll samma klass. Efter mordförsöket skickade Osborne sin förbundsvant The Hood efter Castle. The Hood, en småtjuv som blivit besatt av demonen Dormammu och fått magiska krafter väckte ett antal av Punisher döda fiender till liv och gav dem alla ett ultimatum. Castles’ huvud på ett fat eller återvända till graven. Redan här märktes det att Remender tappat spåret. Att blanda ihop karaktären Punisher, som vanligtvis rör sig i den kriminella undre världen, med skräck och annat övernaturligt var inte helt lyckat.

Dead End följdes upp av one-shoten Dark Reign – The List: Punisher. The List var det slutgiltiga beviset på att Remender verkligen förlorat det. Trots John Romita Jrs medverkan blev det en rejäl flopp. Kanske inte så mycket i själva serien utan i hur den slutade. Remender valde att ta död på Punisher. Rent handgripligen genom att Daken, Wolverines son och medlem i Dark Avengers, skär honom i bitar. Bokstavligt talet. Huvud, armar och ben, chop chop. Och det är nu det börjar bli konstigt.

Remender har valt att följa upp The List med att arcen Frankencastle. Ja det är helt rätt det ni tänker. Frank Castles upphuggna kroppsdelar sätts ihop och väcks till liv, likt ett Frankenstiens monster. Frågan man ställer sig är om Marvels redaktörer satt och sov när Remender presenterade den här storyn? Var det ingen som kunde se förbi ordleken och inse att Punisher som Frankensins monster var en usel idé? Från att förstått och vetat hur karaktären ska utnyttjas på rätt sätt, till att totalt rasera den. Allt under ett år. Det är fan starkt gjort av Remender. Inte ens tecknaren Tony Moore kan rädda den här serien. Moore är mest känd för att skapat dunder succén The Walking Dead tillsammans med Robert Kirkman.

Ni som läst denna, vad tycker ni? Håller ni med? Eller tycker ni att det fullständigt flyger?

Manus: Rick Remender
Illustration: Tony Moore
Tusch: Tony Moore
Färgläggning: Dan Brown
Förlag: Marvel
Betyg: 1/5

Kommentarer

 1. Tomb says:

  Jag har bara en åsikt: Kill all monsters!

 2. Magnus says:

  Ja hur fan tänkte Marvels redaktörer här egentligen? Bra sågat, tummen upp!

 3. obin_gam says:

  Wut? Åhnej… fast inte så förvånande egentligenn, på nån nivå av galenskapen så förstår jag att dom nu har chansen att göra Punisher till en ”super”-hjälte. Och det tror dom väll är en bra ide… även om dom har helt fel och dom lär måste fixa detta på nåt sätt… fans (comicbookfans) lär gå berserk haha

 4. Jonas says:

  Det låter som en fantastiskt dålig idé. Jag håller mig nog till Punisher MAX.

 5. Ferdinand says:

  Det är en fantastiskt dålig idé och därför blir det här min sista arc med Punisher som prenumerant.

  Någon som läst numret av Jason Aarons och Steve Dillons nya PunisherMAX? Tankar och synpunkter?

 6. Henrik Ö says:

  Ferdinand: Recension av nya PunisherMAX kommer när jag hunnit landa efter Parisresan. Mer crime comic än superhjältar, helt klart.

 7. Ferdinand says:

  Henrik: Jag har läst den men inte fått till någon recension. Väntar med omdöme till du hunnit skriva din.

 8. Petter says:

  Jag har inte läst numret men tycker idén verkar rätt skoj.
  Chris’s Invincible Superblogg utnämnde den till Best of the week HÄR och fick i kommentarerna höra att det stred mot själva idén med Punisher. Han svarade där och sen i ett nytt inlägg här på ett rätt roande sätt.
  Det viktiga med serier är inte att de är trogna karaktärer utan att de är underhållande. Sen har The Isb starka argument för att konceptet är troget Punisher-serien. Som alltid varit rätt absurd.

 9. […] Just Remenders medverkan kanske inte är något att hurra över med tanke på hans totalhaveri med Frankencastle. Men Opena som tidigare gjort bra ifrån sig med Punisher och Moon Knight gör att serien känns […]

 10. Sandra says:

  Jag tyckte att det var en mycket god idé och tidningen har blivit bra mycket mer intressant. För oss som tyckte Frankenstein-delen var den tuffaste i Seven Soldiers of Victory, kanske.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...