Recensioner

Unknown Soldier 1: Haunted House

lördag 30 januari, kl 08:14 av 6 kommentarer

unknownsoldierUnknown Soldier är en DC-karaktär som såg dagens ljus 1966 och var populär framförallt under 70-talet. Karaktären är svårt ärrad och bär därför alltid bandage runt huvudet. En ny miniserie med manus av Garth Ennis kom i slutet av 90-talet men det är först i och med Joshua Dysarts version som karaktären fått stor uppmärksamhet på nytt och serien nominerades förra året till en Eisner för bästa nya serie. Dysarts version av Unknown Soldier utspelar sig i norra Uganda 2002 där den idealistiske ugandisk-amerikanske läkaren Lwanga Moses konfronteras med LRA:s (Lord´s Resistance Army) grymheter. En händelse får honom att tappa greppet och en inre röst uppmanar honom att agera. Chockerad över sin handling vanställer han sig och när han sedan vaknar är han bandagerad. Han slits mellan sitt eget samvete och rösten i hans huvud. Då anfalls barnhemmet där han tagits om hanbd av LRA och en våldsspiral tar sin början. Å frågan är: Varifrån kommer rösten?

Dysart gjorde det inte lätt för sig när han placerade sin version av Unknown Soldier i det mest konfliktfyllda området på jordklotet. Risken är ju uppenbar att allting bara blir väldigt osmakligt. Det är betydligt svårare att skildra verkligheten korrekt än att lyckas i en påhittad verklighet. Att Dysart lagt ner mycket tid på att sätta sig in i konflikten och återge alla fakta korrekt är uppenbart och givetvis ett måste när man tar sig an ett så svårt ämne. Unknown Soldier är brutal och vidrig. Men det är konflikterna kring de stora sjöarna också och LRA är i hård konkurrens den vidrigaste rörelsen. Barnsoldater, våldtäkter, amputationer, meningslöst dödande. Unknown Soldier är tung att läsa och jag fick följaktligen läsa den i mindre portioner.

Så hur lyckas då Dysart? Jag tycker att berättelsen är bra och även om den är oerhört våldsam och grisig så blir det aldrig ett frossande i våld. De moraliska dilemman som karaktärerna och framförallt Unknown Soldier ställs inför känns realistiska och väcker en del obekväma frågor. Speciellt eftersom LRA till stora delar består av tvångsrekryterade barnsoldater. Dysart lyckas också visa det vidriga i användandet av barnsoldater där huvudsyftet är att barnsoldater på ett helt annat sätt än vuxna kan formas till att begå grymheter och hur LRA utnyttjar detta maximalt. Även karaktärerna känns trovärdiga, de blir inte bara klyschor utan alla har ett visst djup. En av de stora frågorna är givetvis varför humanisten Lwanga Moses förvandlas till dödsmaskinen Unknown Soldier? Det lämnas efterhand i berättelsen ledtrådar till detta men det är inte helt lätt att avgöra vad som är minnesbilder och rena hallucinationer och följaktligen lär svaret på frågan dröja. Ponticellis teckningar är bra och han lyckas både skildra det raseri och den hjälplöshet Dysart vill skildra. Våldet har han förmått skildra plågsamt realistiskt.

Unknown Soldier är på det stora hela en bra serie även om det stundtals blir lite väl jobbigt att läsa och det krävs ytterligare lite fördjupning av historien kring Unknown Soldier för att berättelsen ska hänga ihop bättre. Jag har också lite svårt för Unknown Soldiers blodtörst, inte gentemot de vuxna utan mot barnsoldaterna även om han inledningsvis tvekar inför detta. Jag hoppas att det inte blir slentrian framöver utan att Dysart fortsätter att ställa moraliska frågor kring Unknown Soldiers agerande. Dysart ska dessutom ha cred för att han med Unknown Soldier belyser en konflikt som de flesta antagligen inte känner till och som fortsätter att få oerhörda konsekvenser för civilbefolkningen.

Manus: Joshua Dysart
Illustration: Alberto Ponticelli
Färgläggning: Oscar Celestini
Förlag: Vertigo
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Henrik Ö says:

  Ännu mer intressant att man i kommande arcen hämtat en afrikansk illustratör, Patrice Masioni Makamba (från Kongo men bosatt i Paris) till Unknown Soldier!

 2. Håkan / Wakuran says:

  Kongo var tydligen grannland med Uganda, ser jag på Wikipedia. (Har rätt dålig koll på Afrikas geografi.)

  Nu är visserligen Kongo fem gånger så stort som Sverige, men ändå…

 3. Henrik Ö says:

  Köpte den här delvis baserat på din recension; en positiv överraskning, faktiskt. Väldigt in-your-face på ett bra sätt.

 4. Rikard says:

  Kul att du gillade den å den är verkligen svår att värja sig mot. Ingenting är vidrigare än verkligheten.

 5. […] volymen av Joshua Dysarts och Alberto Ponticellis nyversion av DC-klassikern Unknown Soldier i januari. Jag blev sugen, köpte, gillade, och köpte sedermera även nyutkomna volym 2, Easy Kill. Jag är […]

 6. […] Vertigo-titeln Unknown Soldier tidigare här på Shazam (Rikard recenserade vol 1 här, Henrik Ö vol 2 här). Tyvärr missade vi att recensera vol 3, Dry Season, men vi missade inte att […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...