Recensioner

Fantomen #5/2010

söndag 21 februari, kl 15:03 av 1 kommentar

fantomen5Två rutinerade herrar står bakom Brännpunkt Barbados. Hans Lindahl och Claes Reimerthi har gett oss Fantomen-läsare flera fantastiska läsupplevelser. Lindahl är tyvärr inte en lika bra manusförfattare som tecknare (svårt iofs) och Reimerthi har gått lite på tomgång på sistone förutom äventyren om Cernwulf. Brännpunkt Barbados är dock ett bra äventyr med korrupt FN-personal och framförallt general Bababu som ännu inte gett upp ambitionen att bli Bengalis egen Big Man något Fantomen förhindrat tidigare. Det finns en viss spänning i äventyret och det är kul att se Fantomen och Diana jaga bovar tillsammans även om Diana var lite våpig vilket hon inte ska vara. Jag blir framförallt nyfiken på vad Bababu har i kikaren. Utan att spoila något så lär nästa del bli något utöver det vanliga. Du förstår vad jag menar om du läst sista pratbubblan på sidan 34 :). Jag ser verkligen fram emot det äventyret.

Tyvärr fortsätter det med daterade klassikern Johnny Hazard och äventyret Riddare utan rustning. Frank Robbins teckningar är iofs snygga och manuset okej men det är alltid samma grundstory. När miljön inte är exotisk som den brukar vara blir det ännu tristare. Jag vidhåller att Fantomen borde satsa på fräschare serier för att attrahera och hålla kvar yngre läsare. Lee Falk och Sy Barry-äventyret Diamantbägaren fortsätter och är som jag konstaterade efter första delen ett synnerligen värdelöst äventyr. Varför redaktionen inte kör lite tidiga äventyr av Falk & Barry eller ännu hellre Ray Moore-tecknade diton förstår jag inte. Visst kan de tidiga Fantomen-äventyren liksom Johnny Hazard kännas daterade om man är på dåligt humör men jag tycker att de är underbara. För tillfället är jag frustrerad över att Hermes Press hett efterlängtade utgivning av Fantomen i kronologisk ordning aldrig verkar komma. Det får bara inte skita sig. Numret avslutas med en trött sida Latigo.

Lite blandad kompott i nr fem alltså men framöver blir det som sagt fortsättning på Bababus planer och dessutom återkommer den unge Fantomen som Johnny Hotwire så det finns en hel del att se fram emot. Jag hoppas också att redaktionen har fler nya biserier att presentera utöver lysande Long John Silver.

Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. […] nya numret kom igår. Nåja. Brännpunkt Baronkhan är uppföljaren till det rätt bra äventyret Brännpunkt Barbados och jag trodde nog att Bababus planer på att ta över Baronkhan och de andra bergsfurstendömena […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...