Recensioner

Fantomen #10/2010

torsdag 13 maj, kl 18:25 av 3 kommentarer

fantomen102010Förra numret (8-9) var det bästa jag läst på länge. Tyvärr hann jag inte skriva en recension och även detta nummer är jag sent ute med eftersom det nya numret kom igår. Nåja. Brännpunkt Baronkhan är uppföljaren till det rätt bra äventyret Brännpunkt Barbados och jag trodde nog att Bababus planer på att ta över Baronkhan och de andra bergsfurstendömena skulle bli en höjdare. Tyvärr är det ett riktigt trött äventyr. Felmang är inte en av de bättre tecknarna och när Reimerthis manus är kasst så blir slutresultatet en flopp och min förväntan byttes mot besvikelse, ingen spänning eller stämning alls. Bergsfurstendömena är ett skumt påhitt men rätt hanterade kan de funka utan att det blir konstigt. Tyvärr gör Felmangs insats att det mesta kring dem känns konstigt i äventyret. Invånarna i Baronkhan ser på s.9 mest ut att vara hämtade ur Walter Hills kultfilm The Warriors medan de på s. 18 ser ut som medeltida européer. Föräldrarna till den heta kapten Lara på s. 19 ser ut att vara komma från statistroller i en halvkass sf-rulle. Den heta furstinnan Alicia bor i mindre kopia av sagoslottet Neuschwanstein vilket inte är så lyckat, inte heller att hennes garde ser ut som kosacker. Inte bra alls.

Det som lyfter tidningen från total misär är Bernhard Prince-äventyret Med dödligt uppsåt. Även om storyn är lik de flesta andra BP-äventyr så är Hermanns teckningar alltid trevliga och 70-talsmiljöerna är onekligen snygga. Herman Hedning är i vanlig ordning inte så kul. I slutet av tidningen så presenteras vinnaren av Bästa äventyr 2009 och jag slås av hur mycket snyggare Fantomen är i svartvitt. Det var ett tag sedan jag läste ett svartvitt nummer men när jag tänker efter kan jag inte se klassiska äventyr som Livets eld, Eden och framförallt Ondskans borg i färg. Färg skadar mystiken. Tyvärr lär tidningen inte återgå till svartvitt. Å andra sidan gillar jag Thorgal och Bernhard Prince bättre i färg. Varför kan man inte båda få ha kakan och äta den?

Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 2/5

Kommentarer

 1. walker says:

  Hur går det med Fantomen-recensionerna och ditt eget projekt med ett manus för ”Fantomens död”?

  Fattar att du har tröttnat på recensionerna med tanke på hur äventyren ser ut idag.
  Men jag och andra läsare är intresserade om det blir någon fortsättning med ditt Fantis-projekt.

 2. Rikard says:

  Tack. Jag har bloggat rätt mycket annat i vår så jag har inte hunnit. Det var lätt att skapa ett scenario, jag har vissa idéer om fortsättningen men måste ta mig en funderare. En fortsättning bör kunna komma under juli eller augusti.

  Snacka om oregelbunden utgivning 😉

  Att jag inte recenserat varje nummer beror på tidsbrist och att det lätt blir upprepningar. Men nästa nummer verkar riktigt lovande så då blir det en recension.

 3. Lars nallysson says:

  Enligt mig är det enbart Felmang som gör detta nummer läsbart.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...