Recensioner

Choker #1

tisdag 16 mars, kl 23:16 av 0 kommentarer

choker_1_coverAustraliensaren Ben Templesmith är säkert ett namn som får klockor att ringa hos vissa av Shazams läsare. Antagligen mest känd för att tillsammans med Steve Niles skapat IDWs vampyrskräckis 30 Days of Night. En serie han även varit en flitig illustratör av. Templesmith har även illustrerat Warren Ellis’ experiment Fell på Image Comics. Med Choker har Templesmith teamat upp med den relativt okände brittiske författaren Ben McCool (japp han heter så) i en mörk futuristisk historia, inte helt olikt något liknande Blade Runner.

Att kalla Choker för en klyscha vore en grav underdrift. Den har alla de standardingredienser som en riktigt bra deckare ska ha. En nedsupen, rökande och desillusionerad ex-snut i trenchcoat som jobbar som privatdeckare. En korrumperad polischef. Regniga gränder. Sunkiga barer. Och givetvis ett brott som bara en viss ex-snut kan lösa. Att jobba med sådana klyschor kan vara otroligt farligt. Om man inte behandlar genren med genuin kärlek är risken att det, istället för en hårdkokt deckare, blir en urvattnad historia som skrivits och lästs tusentals gånger tidigare. Templesmith och McCool lyckas dock utan några som helst problem styra skeppet rätt in i hamnen. Med en kombination av science fiction, skräck och traditionell noir skapar de en tät och tryckande kriminalserie där varenda sida luktar av cigarettrök, svett och billig whisky. Utan att ta sig sig själv på för stort allvar, men ändå vara stenhårt cool. Dessutom har Choker något den vanliga deckaren inte har. Vad sägs om femhövdade mutanter? Eller kanske knarkande partyvampyrer? Fortsättningen i denna sex delar långa miniserie kommer bli väldigt spännande att läsa.

Manus: Ben McCool
Illustration: Ben Templesmith
Förlag: Image
Betyg: 3++/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...