Recensioner

First Wave #1

tisdag 16 mars, kl 21:08 av 5 kommentarer

firstwave1Fett! Brian Azzarello skriver och Rags Morales illustrerar huvudtiteln i DC:s nya pulpsatsning, First Wave – ett dream team som fått en kul idé att leka med. För er som inte hängt med är First Wave ett Elseworlds-aktigt DC-universum i andra världskrigets skugga där det finns maskerade hjältar men inga superkrafter och i titelserien är det Doc Savage, The Spirit och Batman som äventyrar tillsammans. En något apart samling kan tyckas vid första anblicken men DC och Azzarello kan sin pulp: Doc Savage är gissningsvis vid sidan av The Shadow den mest kända pulphjälten, och The Spirit och Batman är två av de idag överlevande seriefigurer med starkast pulprötter (kuriosa: Bob Kane jobbade för Eisner & Iger när det företaget gick ihop med ett par andra och bildade DC, där Kane enligt legenden genast fick uppdraget att skapa en ny superhjälte efter succén med Stålmannen). Tre figurer från varsin continuity förs samman i sitt eget universum, signerat Brian Azzarello? Att köpa First Wave #1 kändes givet.

Man får väl säga att det här är en mjukstart. Det börjar bra – vild jakt genom djungeln, en galen jättemördarrobot, jag menar what’s not to like? – men First Wave #1 saknar det där omedelbara suget man får av en del förstanummer, att man genast vill kolla nästa nummer för att se vad som händer och vad figurerna ska göra. Azzarello väljer att istället öppna långsammare med ett tydligt karaktärsfokus: Doc Savage kommer hem efter en tid som eremit för att övervara sin fars begravning, The Spirit gnabbas med polisen Dolan (smart grepp att göra Dolan oerhört porträttlik Eisners ursprungsversion men ge honom en helt annan personlighet) och får ett mysko uppdrag – och vi får också titta in hos seriens skurkar för att a) se hur skurkaktiga de är och b) se att de faktiskt har en personlighet utöver att bara vara skurkaktiga. Sen händer det inte så mycket mer. Så långt, så nummer ett, kan man kanske säga – men jämför detta med t ex vilket förstanummer som helst av Grant Morrison och det är lätt att se att man kan skriva något med bättre hook än det här, särskilt om man har ett så klockrent koncept att jobba med. Jag har dock förtroende för att Azzarello och Morales (vars illustrationer här och där ser lite tvekande och rentav slarviga ut) kommer jobba sig in i serien allteftersom – inte minst är jag spänd på att se hur de gestaltar sin pulpversion av Batman (som inte är med ö h t i #1). En lite rumphuggen början på något som trots allt har potential att bli en riktigt intressant serie.

Manus: Brian Azzarello
Illustration: Rags Morales
Färgläggning: Nei Ruffino
Förlag: DC
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. Johan says:

    Jag tyckte själv att First Wave #1 var ett helt ok första nummer. Men precis som du säger Henrik så hade Azzarello gott kunnat få till en bättre hook än vad som nu blev fallet. Fast trots den något långsamma starten så tror jag att First Wave kan bli något intressant.

  2. obin_gam says:

    jag blev grymt besviken på den här, så jag tror jag väntar tills Earth One-böckerna istället för att mätta min down-to-earth-batman-hunger

  3. […] DC:s nya pulprevival-satsning First Wave (jag recenserade första numret av etikettens huvudtitel här) är mums för en pulpnörd som jag, inte minst för att killen man tagit in för att författa det […]

  4. […] såhär fem månader in på 2010. Efter att ha läst nr 2 av Brian Azzarellos rätt trötta First Wave och nr 2 av Paul Malmonts snabbt mer och mer besvikelseframkallande Doc Savage måste jag säga att […]

  5. […] utspelar sig 1959 i New Avengers, och förra året försökte DC återuppliva pulpgenren med sin First Wave-satsning. Är historiska superhjältar en trend eller är det bara en tillfällighet att allt det […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...