Intervju

David Liss om Mystery Men

onsdag 6 april, kl 10:51 av 4 kommentarer

MystM-5-cover-final_02När vi intervjuade David Liss nyligen avslutade vi intervjun med att fråga honom om det låg någon sanning i ryktet att han var inblandad i Marvels kommande pulp-projekt Mystery Men. Då kunde han vare sig bekräfta eller dementera ryktet, men nu när Mystery Men offentliggjorts av Marvel – med Liss som författare och Patrick Zircher som illustratör – passade vi på att kontakta David igen och ställa några frågor om detta sommarprojekt (första Mystery Men-numret kommer i juni)!

Hej David! Kommer 20- och 30-talens historiska verklighet tränga sig på i Mystery Men eller är det fråga om en ren fiktion?

Det kommer absolut att vara med verkliga historiska händelser i serien, men vi visar dem från ett Marvel-perspektiv. Sen finns det också med saker som är baserade på verklig historia men som vi har ändrat på för att göra storyn bättre. Fast i huvudsak handlar det här om påhittade figurer i en påhittad värld, men deras äventyr sker mot en bakgrund av viktiga historiska skeenden.

Mystery Men är en s k team book och i såna serier kan det vara svårt att få till balansen mellan figurerna. Kommer alla Mystery Men få sin tid i rampljuset eller finns det en klar huvudfigur a la Doc Savage och hans team av medhjälpare? Stötte du på några svårigheter med att skriva en team book jämfört med Black Panther: Man Without Fear som ju har en tydlig huvudfigur?

Det är alltid svårt att hitta den balansen, och en sak jag ogillat med att skriva en team book är att jag ville att alla figurerna skulle få mer utrymme, något som naturligtvis är i grunden omöjligt. Berättelsen har en huvudfigur, The Operative, men alla andra figurer har en viktig roll att spela. Det är också värt att betona att det här inte riktigt är en team book, det är en ensemble book. Figurerna ser inte sig själva som ett team. De har en massa problem sinsemellan, rivaliteter, någon som ogillar någon annan, till och med ett triangeldrama. Det är en enda röra.

Jonathan Hickman har också använt historiska miljöer för att berätta en ny sorts superhjältehistoria i S.H.I.E.L.D., Brian Bendis skriver just nu en berättelse som delvis utspelar sig 1959 i New Avengers, och förra året försökte DC återuppliva pulpgenren med sin First Wave-satsning. Är historiska superhjältar en trend eller är det bara en tillfällighet att allt det här dyker upp på en gång? Ser du det som ett sätt att skaka om superhjältegenren lite? Har du tittat  på de här andra historiska superhjältserierna när du gjort Mystery Men?

Jag vet inte om det är en trend, men det är definitivt ett kul sätt att bygga vidare på ett existerande superhjälte-universum. Jag tror historiska miljöer kan bidra med mer kontext och kontinuitet för de läsare som gillar kontinuitet. Jag ser också – men jag vet inte riktigt varför – att det finns ett nyvaknat intresse för pulpfigurer just nu, och det var också därför Marvel var intresserade av att göra ett pulp-projekt. Det råkade helt enkelt vara så att alla bitarna föll på plats och jag hade den stora turen att få vara med på det hela.

Och för att följa upp, finns det några andra historiska perioder och miljöer du tycker skulle passa för en superhjältehistoria? Har du några egna galna idéer åt det hållet?

Jag vill gärna tro att nästan vilken historisk period som helst skulle passa för en superhjältehistoria. Min egen specialitet är ju brittisk 1700-talshistoria så det vore såklart kul att skriva något i den perioden och miljön, men jag har inga hemliga galna planer. För närvarande!

OK, tack så mycket David för att du tog dig tid! På Shazam har vi redan skrivit upp Mystery Men på vår pull list och kommer leverera en recension i juni!

Kommentarer

  1. […] för mig var första numret av Mystery Men av David Liss (läs Henriks intervju med honom här), Patrick Zircher och Andy Troy. Serien utspelar sig i New York under depressionen och i det rappa […]

  2. […] som ska skriva de nya äventyren är ingen mindre än David Liss (läs Henriks intervju med honom här) vars pågående projekt Mystery Men hos Marvel plockar ständigt fler pulppoäng med varje […]

  3. […] att vi här på Shazam inte recenserat Mystery Men än, särskilt med tanke på a) vilken förhandsreklam vi gav serien, och b) jag vet säkert att det inte bara är jag i redaktionskollektivet som […]

  4. […] hypade nye fan-favoriten David Liss (då) kommande pulpmacka Mystery Men rätt hårt all the way back in april och såg fram emot att recensera den, men serien kom och gick och jag träffades av ett skenande […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...