Recensioner

Johnny Cash: I See a Darkness

söndag 4 april, kl 14:40 av 8 kommentarer

cash1Jag ska väl börja med att passa på att tacka mina Shazam-kollegor Ferdinand och Rikard som båda fått mig att få upp ögonen för Reinhard Kleist seriebiografi om countrymusikens störste ikon Johnny Cash. Så tack så mycket för ett väldigt bra tips!

Om ni sett filmen Walk the Line där Joaqin Phoenix spelar Johnny Cash så  bör ni bereda er på att Kleist berättelse om Cash liv skiljer sig ganska markant åt, vilket i och för sig är inte är så konstigt eftersom Kleist valt att lägga fokus på andra delar av Cash liv än vad Walk the Line gjorde. I See a Darkness är lång ifrån en komplett biografi över The Man in Black, och Kleist har heller inga sådana ambitioner. I See a Darkness är Kleist egen version av Jonny Cash, vilket inte minst visar sig i att han låter historien till stora delar berättas av Glen Sherley, en fånge på Folsom fängelset som bland annat skrev låten Greystone Chapel. Att låta Sherley berätta historien om Johnny Cash är ett lite oväntat grepp, i alla fall för mig, men det funkar bra och Kleist sätt att hoppa mellan Cash och Sherley bidrar till att ge serien ett bra tempo.

cash2Det jag gillar mest med I See a Darkness är dels Kleist sätt att illustrera och ge Cash musik en framträdande roll genom korta sekvenser och som vävs samman med aktuella delar av Cash liv på ett fantastiskt bra sätt. Här hittar vi till exempel låtar som A Boy Named Sue, Don’t Take Your Guns to Town och Ballad of Ira Hayes. Men bäst är ändå Kleist sätt att inleda hela serien med en ordlös illustrerad version av andra versen av Folsom Prison Blues som är superb.

Dels så är det Kleist illustrationer som genomgående håller en mycket hög, för att inte säga superb, standard och Kleist val att endast använda sig av svartvit är helt rätt för The Man in Black. Vissa sidor är så bra att jag nästan vill riva ut dem och hänga dem på väggen. För att inte tala om de cirka tio helsidesillustrationer av Cash som följer med den här utgåvan.

Det är bra synd att I See a Darkness är det enda av Reinhard Kleist som finns på engelska, i alla fall än så länge. Jag hoppas att verkligen att något engelskt, eller kanske till och med svenskt förlag, ger ut hans seriebiograf om Elvis så fort som möjligt.

Manus: Reinhard Kleist
Illustration: Reinhard Kleist
Förlag: Abrams
Betyg: 4+/5

Kommentarer

 1. spacemonkey says:

  Redan inköpt, läst och beundrat. Rekommenderas varmt. Skulle vara intressant att veta om recensenten som jag är ett Cash-fan och om en person som inte är detta uppskattar boken lika mycket.

 2. Rikard says:

  På min gamla blogg, Weltklasse Serier, har jag skrivit om Kleist och de serier han gjort. http://weltklasseserier.blogspot.com/2009/03/reinhard-kleist.html
  Jag har även recenserat flera av hans serier.

  Cash-biografin är helt klart den bästa och jag hade inte protesterat mot full pott.

  Elvis-biografin innehåller bidrag från en rad tyska serieskapare och inte bara från Kleist. Kleist nästa projekt är en biografi om Fidel Castro och släpps på tyska i oktober.

 3. Johan says:

  spacemonkey: Jag tror nog att båda skulle få ut en hel del av I See a Darkness, men ett Cash-fan skulle säkert få mera av den mest på grund av alla referenser till Cash musik som Kleist fört in lite här och där.

 4. Håkan / Wakuran says:

  Kanske ska köpa litet Kleist på tyska om nu min tågluff genom Europa blir av. Finns nog både i Berlin och hos Lambiek på Amsterdam om man letar…

  Passiv skoltyska räcker ofta ganska långt.

 5. Henrik Ö says:

  Skoltyska + räckte gott för att jag skulle gapflabba åt Ralf König… och då är det ändå ganska mycket slang (tyska vänner hjälpte på den fronten).

  Har sett Cash-biografin i min LCBS ett bra tag nu, kanske dags att slå till… man är ju (som varje känslig människa) ett fan.

 6. […] av serier, en av kategorierna är seriebiografier. De har tidigare gett ut Reinhard Kleists lysande Cash- I See a Darkness. Nu är det dags för britterna Will Bingley och Anthony Hope-Smiths biografi över […]

 7. […] biografi över den kubanske diktatorn Castro av Carlsen Comics på tyska. Efter succén i USA med Cash- I see a darkness skulle jag bli mycket förvånad om inte också Castro ges ut av ett amerikanskt förlag. I Castro […]

 8. […] Kleist som är en av mina favorittecknare. Hans Cash- I see a darkness är lysande, både jag och Johan gillar den skarpt. Fidel Castro, den kubanske revolutionären/diktatorn gillar jag däremot inte […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...