Recensioner

Legion of Super-Heroes #1

torsdag 27 maj, kl 12:24 av 0 kommentarer

lsh1Nu är det äntligen dags för en recension av en serie som jag sett fram emot länge, nämligen Legion of Super-Heroes #1. Vän av ordningen kanske noterar att detta markerar ännu en i raden av re-boots som Legion gått igenom sen starten 1958 i Adventure Comics #247. Att försöka förklara hur alla dessa re-boots förhåller sig tillvarandra och vad som skiljer dem åt skulle lätt kunna fylla ett tiotal sidor. Något som kanske får vänta till en annan gång. Hur som helst så är jag ett Legion-fan och jag har haft stora förväntningar på Legion of Super-Heroes #1, särskilt sedan det blev klart att Paul Levitz, den man som skrivit många av de bästa storys i Legions historia, skulle stå för manuset. Så håller Legion of Super-Heroes #1 för trycket eller faller serien på målsnöret? Det ska vi ta reda på…

Det korta svaret på den frågan skulle bli ett lite tveksamt nja… Legion of Super-Heroes #1 är ett typiskt första nummer, vilket betyder väldigt mycket setup. Inget fel med det, men det kan göras bättre. Det blir lite för mycket snack och lite lite action just i det här numret. Dock inget ont sagt om själva storyn som Paul Levitz serverar oss här. Lite trevande men den känns rätt ok och det känns som en klassisk Legion-story á la Levitz (vilket i min bok är en bra sak), men ett par intressanta twists gällande Earth-Man och Guardians of the Universe planeten Oa som jag tror kommer att kunna bli intressanta i kommande nummer.

Illustratören Yildiray Cinar är en ny bekantskap för mig och en trevlig sådan. Han kanske inte någon George Perez eller Gary Frank, de två senaste att illustrera de 31:a århundradet, och han gör klokt i att inte försöka efterlikna den enes eller den andres stil utan kör på med sin egen stil. En stil jag tycker funkar väldigt bra för Legion of Super-Heroes värld. Det är snygga, tydliga linjer och fina detaljer. Däremot tycker jag Cinar behöver öva sig lite på att teckna ansikten, vilka har en tendens att ibland se lite underliga ut, särskilt när karaktärerna återges i helfigur.

Som sagt, Legion of Super-Heroes #1 är ett typiskt första nummer. Tyvärr så håller den inte hela vägen för mina högt ställda förväntningar. Men å andra sidan så finns det tillräckligt med material och referenser här för att hålla fansen någorlunda intresserade. Dessutom känns numret som en bra startpunkt för nya läsare att stifta bekantskap med Legion. Men Levitz får nog rycka upp sig lite i de kommande numren om jag ska hänga med serien framöver. Men tills dess… Long live the Legion!

Manus: Paul Levitz
Illustration: Yildiray Cinar
Tusch: Wayne Faucher
Färgläggning: Hi-Fi Colour
Förlag: DC Comics
Betyg: 3-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...