Recensioner

Piracy is Liberation 001-003

fredag 16 juli, kl 08:21 av 1 kommentar

piracyisliberation3Första delen i Mattias Elftorps Piracy is Liberation gavs ut 2006 och till dags dato har det blivit åtta delar, jag recenserar de tre första Information wants to be free, Infotrip och Wires. Serien gavs först ut av C´est Bon Kultur där Elftorp var en av de drivande men ges numera ut av Wormgod, samma kulturförening som Seriefrämjandet samarbetar med för Dystopi-serien, för vilken Mattias Elftorp är redaktör. Piracy is Liberation är en cyberpunkserie som handlar om ett samhälle där all information är så kontrollerad att det vare sig finns kunskap om historien eller om att det finns en framtid. Allt är bara nu. Ledord som Compete, Consume, Conform och All Glory to God/Market/Media syns överallt i staden som det är förbjudet att lämna. Den största synden av alla är att söka information. De styrande matar invånarna med information via kanaler som invånarna förväntas koppla in sig på. Allt för att invånarna ska förhålla sig passiva. Piracy följer dock inte detta utan letar efter information på nätet och därför är myndigheterna efter honom genom Infopolice. När han får kontakt med Information och hjälper henne att bli fri får han ett tydligare mål. Målet är frihet genom anarki och de är inte ensamma.

Piracy is Liberation är onekligen ett av de mer ambitiösa serieprojekten i Sverige för  närvarande. Återstår då att se om de första tre delarna visar om det är ett bra projekt eller inte. Elftorp tecknar med spretiga linjer och mycket tusch. Även om jag tilltalas av hans skitiga och ruffiga stil så är den vid ett första ögonkast inte så ”inbjudande”. Men ju mer jag sugs in i berättelsen desto klarare blir det hur bra Elftorps stil passar seriens stämning, en mer ”vanlig och inbjudande” stil hade inte förmått göra det. Ansikten är inte helt konsekventa men det är aldrig sådana brister att det stör. Om stilen är spretig så kan det samma sägas om perspektiven i rutorna och uppbyggnaden av sidorna, det avskräcker inte utan när man väl är inne i serien, vilket sker snabbt, så känns de liksom stilen självklara. Det stora lyftet vad gäller teckningarna kommer i den tredje delen, utdrag finns här, det är tydligt att Elftorp utvecklats och det finns en ökad närvaro och intensitet i bilderna, det beror inte enbart på temat i tredje delen.

Även om jag gillar teckningarna i Piracy is Liberation är det redan från början uppenbart att det är budskapet som är det centrala. I förordet skriver Elftorp att han med Piracy is Liberation vill säga något om dagens samhälle och med tanke på att ett av ledorden för diktaturen är Compete, Consume, Conform är det ingen större tvekan om vad Elftorp tycker om delar av dagens samhälle. Hjältarna i Piracy is Liberation kämpar mot informationsmonopol och en ständig hjärntvätt för att få menlösa medborgare. Anarkismen är det som förspråkas och de äldre redogör för vad de vill medan de yngre genom handlingar strävar mot det, anarkismen blir en symbol för frihet. Oavsett vad man tycker om anarkismen är det svårt att inte sympatisera med karaktärernas strävan efter frihet och ett egenvärde. Trots att Elftorps budskap är klart känns det aldrig som att han vill skriva läsaren på näsan, det bli aldrig irriterande politisk propaganda.

Så långt det politiska budskapet, vad gäller handlingen i övrigt så börjar det lite tveksamt med en ytlig skildring av karaktärerna och deras mål, både de centrala som Piracy, antagligen modellerad efter Elftorp själv, och Information och de mer perifera, de engagerar helt enkelt inte. De är lite som Ralph Fiennes i filmen Strange Days som serien påminde mig om. Efter hand fördjupas karaktärerna och då blir också deras kamp intressantare. Men någon större intensitet eller spänning infinner sig inte i de två första delarna utan det är först i den tredje, Wires, som det hettar till och blir riktigt bra. Huvudperson nu är Erica som är slav, hon nås av Information och börjar ifrågasätta systemet. Hon har både arbete och familj men när hon inser vad hennes arbete gått ut på slår hon sig fri. Om det i de tidigare delarna var svårt att intressera sig för och engagera sig i karaktärerna gäller det definitivt inte för Erica, jag sugs in i hennes vardag och berättelsen om hur hon gör sig fri trots allt hon tvingas offra. Det är också först i tredje delen som omfattningen av den vidriga informationkontrollen står klar. Dialogen hade lätt kunnat bli sjukt styltig med tanke på budskapet men det blir den inte utan den funkar bra. Allt som allt en lovande inledning med den tredje delen som klart bäst. Piracy is Liberation var definitivt en positiv överraskning.

Illustration: Mattias Elftorp
Förlag: C´est Bon Kultur
Betyg: 4-/5

Kommentarer

  1. […] 18, 2010 Rikard at Shazam.se reviewed Piracy is Liberation books 001-003 (in Swedish, with some passages that I chose to present […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...