Recensioner

Tumor

måndag 19 juli, kl 20:52 av 2 kommentarer

TumorHCHandling m.m: Frank Armstrong är en nerdekad privatdetektiv som får i uppdrag av en lokal gangsterboss att leta upp hans dotter. I samband med detta visar sig det sig att Frank lider av en obotlig hjärntumör och snart ska dö. Frank bestämmer sig för att han ska rädda tjejen den här gången, för ett antal år sedan misslyckades Frank med att rädda sin egen tjej. Frank ger sig därför ut i kamp mot gangstrar, korrupta snutar och sin hjärntumör för att rädda gangsterbossens dotter. Tumor gavs först ut för Amazons Kindle och var där den bäst säljande serien. Den har nu samlats i snygg inbunden utgåva av Archaia. Joshua Hale Fialkov och Noel Tuazon har tidigare gjort Elk´s Run tillsammans.

Vad är bra? En nerdekad privatdetektiv på ett sista uppdrag känns kanske inte så fräscht men Fialkov har lyckats skapa en berättelse som känns just fräsch. Franks hjärntumör gör att han får svårt att hålla isär nutid och dåtid vilket Noel Tuazon snyggt skildrar genom att använda tusch för nutiden och vattenfärg för dåtid, allt i svartvitt vilket ger den rätta känslan. Att blanda både klassisk noir och en uppdaterad nutida variant funkar alldeles utmärkt och det är stundtals spännande och alltid medryckande. Som i alla goda deckarhistorier finns det flera twists i berättelsen. Hoppen i tid och Franks allmänna förvirring gör att det ibland blir lite svårt att hänga med men det fungerar enbart som en utmaning och blir därmed inte ett misslyckande. Frank är huvudperson och den av karaktärerna som får mest djup men bigalleriet är också bra.

Vad är mindre bra? Jag är inte helt förtjust i Tuazons stil även om den onekligen passar Tumor bra. Den känns ibland väl skissartad men det kan eventuellt bero på att serien gjordes för Kindle-läsaren.

Slutsats: Tumor är en tät deckarhistoria med fin stämning om en man på sitt sista uppdrag med en möjlighet att förlika sig med sitt förflutna. Ett måste för den som gillar noir-deckare. Eller bra serier 😉

Manus: Joshua Hale Fialkov
Illustration: Noel Tuazon
Förlag: Archaia
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. spacemonkey says:

    Håller med Rickard. Bra deckare. Svagaste delen är teckningarna men de funkar i denna story.

  2. […] efter att jag sett Andrea Sorrentinos teckningar. Dessutom var Joshua Hale Fialkovs kriminalserie Tumor en tät historia. I, Vampire trodde jag var en helt ny serie men liksom det mesta i New 52 är den […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...