Nyheter och tips /Recensioner

The Walking Dead Compendium Volume 1

lördag 4 september, kl 19:48 av 3 kommentarer

WD_Compendium_Vol1Den 1 september (det vill säga för några dagar sedan) så släppte Image Comics återigen den ständigt slutsålda The Walking Dead Compendium Volume 1 som samlar #1-48 (1088 sidor) av Robert Kirkmans numera välkända och erkända zombieapokalyps. Både Rikard och Johan har tidigare tyckt till om de flesta delarna av TWD, men jag tänkte ändå ge mig på en relativt kortfattad recension av Compendium Volume 1 nu när den återigen finns i tryck och när TV-serien närmar sig. För den som ännu inte fått uppleva TWD så kommer jag att hålla följande text helt spoilerfri.

Ingen har väl egentligen missat vad TWD handlar om (namnet i sig är ju en tydlig ledtråd). Världen (eller i alla fall stora delar av den) är översvämmad av levande döda, och vi får följa en samling människor som kämpar för överlevnad i en ny värld utan regler. Standardupplägg med andra ord, och egentligen inget man inte sett förut. Det som särställer TWD från liknande apokalypsupplägg är främst Robert Kirkmans berättande. Precis som i Invincible så berättar Kirkman många små historier parallellt med ett större huvudspår som när som helst kan flamma upp och ta med sig allt i en helt ny riktning, vilket innebär att jag som läsare aldrig vet vad som kan komma att hända.

Att läsa TWD har för mig varit en äkta upplevelse, och trots längden på över 1000 sidor sträckläste jag mig i princip genom hela samlingen. Jag har nog inte varit så uppslukad av någonting till denna grad sedan jag spelade Final Fantasy 7 eller läste Pestens Tid för första gången. Jag glömde i stort sett bort att jag behövde sova och spenderade stora delar av jobbet med att sitta och fundera på hur det skulle gå. Så bra är det, och samtidigt är ju upplägget nästan löjligt simpelt. Världen har gått åt helvete och förvandlats till en överdimensionerad (och zombiefylld) version av Flugornas Herre. Att ingen har gjort den här serien tidigare är nästan förvånansvärt. Hur som helst, Kirkman fångade mig med Charlie Adlards och Cliff Rathburns svartvita hjälp från start, höll mig i ett järngrepp genom drygt 1000 sidor och fick mig genom de sista 10 sidorna att princip bara vilja ställa mig upp och vråla ett ångestfyllt NEEEEEEEJ!!!. Men istället ligger jag kvar, och läser vidare, samtidigt som jag innerst inne vet att Kirkman troligtvis planerat för det här geniala jävelskapet redan från första början. Det är så briljant och sadistiskt att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta när jag läser det.

Sammanfattningsvis så är The Walking Dead Compendium Volume 1 antagligen den mest prisvärda och från början till slut mest lysande samling som går att få tag på idag, och jag avundas alla som ännu inte fått det skräckblandade nöjet med att stifta bekantskap med Kirkmans zombieöversprungna överlevare. En given 5:a. Köp innan den tar slut igen.

Kommentarer

  1. Tord says:

    Amen!

  2. […] The Walking Dead Compendium Volume 1 kom rent tekniskt inte ut 2010, men får ändå vara med här som årets allra bästa läsning, alla kategorier. Som vissa kanske minns så gav jag den här tegelstenen 5 av 5, och det är ett betyg som utan tvekan håller i sig. Har du inte läst Walking Dead, gör det så snart du bara kan. För en lite längre utläggning om WD-samlingen så finns min recension här. […]

  3. Köp här! says:

    […] Jag har nog inte varit så uppslukad av någonting till denna grad sedan jag spelade Final Fantasy 7 eller läste Pestens Tid för första gången. Jag glömde i stort sett bort att jag behövde sova och spenderade stora delar av jobbet med att sitta och fundera på hur det skulle gå. Så bra är det, och samtidigt är ju upplägget nästan löjligt simpelt. Världen har gått åt helvete och förvandlats till en överdimensionerad (och zombiefylld) version av Flugornas Herre.            Jonas på Shazam.se […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...