Recensioner

The Amazing Screw-On Head and Other Curious Objects

fredag 17 september, kl 12:17 av 2 kommentarer

Amazing ScrewOn HeadAtt läsa det här albumet är lite som att få ett årskort till ett ställe som kombinerar de bästa bitarna från The Hunterian Museum i London, Prags Centrum för dockteater, Hallwylska museet i Stockholm och Capuccinermunkarnas katakomber i Palermo. Som titeln antyder är det här ett sannskyldigt kuriosakabinett där Mike Mignola släpper loss lite mer än vanligt. Vilket säger en del med tanke på hur utflippade många av hans kontinuitetsstödda serier brukar vara. Titelhistorien med ett mekaniskt huvud som på uppdrag av ingen mindre än Abraham Lincoln bekämpar den stygge Emperor Zombie har tidigare publicerats som en one-shot. Det är utan vidare konkurrens den tidning jag köpt flest gånger för att sticka i handen på någon i behov av en serieupplevelse utöver det vanliga. Helt klart något av det bästa som flödat ur Mignolas huvud och penna. Ursprungsidén för Amazing Screw-On Head var att göra en leksak med ett huvud som på glödlampsmanér kunde bytas mellan en rad olika robotkroppar. Jag är förvånad över att Mezco, som gjort de extremt tjusiga Hellboyfigurerna, ännu inte börjat producera dylika. Vem vill inte ha en sådan i hyllan? Hur som helst så gjordes 2006 ett mycket roligt pilotavsnitt för en tv-serie tänkt för The Sci-Fi Channel. Den skiljer sig en aning från serien innehållsmässigt, men efterliknar Mignolas teckningsstil så till den milda grad att han enligt uppgift inte klarade av att titta på hela episoden. Han satt bara och funderade över vad han skulle ha gjort annorlunda. Finns på dvd för den nyfikne.

Tecknarens närmast maniskt perfektionistiska drag kommer även fram genom det faktum att nästa berättelse i boken ”Gung and the Bean Stalk”, en kort knasig liten folksageinspirerad sak som tidigare varit med i Scatterbrain, helt tecknats om inför nypubliceringen. Bland ändringarna märks att den djävul som förekommer i historien numer är röd och inte lila som tidigare. Och så sitter han under en fin parasoll vid toppen av bönstjälken tillsammans med en fladdermus istället för en rovfågel. Vidare har Mignola lagt till en avrundning på historien som knyter den tätare samman med ”The Amazing Screw-On Head”. Marvelkille som han är i grunden kan han bevisligen inte hjälpa att upprätta förbindelser mellan berättelserna även när han hävdar att de ska vara helt fristående. Karlen är galen men på ett väldigt bra sätt.
  I likhet med ”The Amazing Screw-On Head” så vann nästa historia i samlingen, den vackra, sorgliga och absurda ”The Magician and the Snake” (ursprungligen i antologin ”Happy Endings”) en välförtjänt Eisner år 2003. Det var Katie Mignola, vid tillfället sju år och inte helt oväntat den yngsta som någonsin fått priset, som knep familjen Mignolas andra statyett det året. Läs hennes charmerande blogginlägg om upplevelsen här. I vanlig ordning skänker Dave Stewarts färgläggning ytterligare dimensioner till den tidigare svartvita serien.  

Helt nya verk som Mignola både skrivit och tecknat är man inte bortskämd med nu för tiden, det ska de gamla gudarna veta. ”The Witch and Her Soul” ger med sin historia om två dockor som sluter förbund med djävulen samma känsla som östeuropeisk animerad film. Tänk Jan Svankmajer när han är som bäst. Det var bevisligen mycket som hände i huvudet på Mignola när han 2003 låg febersjuk på sitt hotellrum i Prag efter att ha besökt inspelningen av Hellboy. Stadens konstiga affärer för marionetter lär också ha spelat in. Jag vet av egen erfarenhet att Prag är ett mycket inspirerande ställe. En resa jag företog med min vän Per G. Norström sommaren 1993, då vi bland annat besökte kraniekapellet i Sedlec, förändrade min estetiska uppfattning i grunden. Effekterna syns än idag i heminredningen och samlingarna.
  ”The Prisoner of Mars” är berättelsen om den aningen komplicerade vänskapen mellan forskarna Snap och Cyclops och skum marsiansk teknologi. Den innehåller kroppsliga och själsliga transformationer som får uttrycket ”My Other Vessel is a Mi-Go Brain Cylinder” att verka förhållandevis alldagligt. Vill ni se en viktoriansk vetenskapsman vars själ placerats i en sorts flygande stekpanna avstyra en invasion av jorden behöver ni inte leta längre. Avslutande ”The Chapel of Curious Objects” är absinthen som toppar denna ljuvliga cocktail. I ett efterord skriver Mignola att han gärna gjort den episoden längre med ännu fler teckningar av konstiga dockor i trä, men fruktade att det skulle fresta på läsarnas tålamod i alltför hög grad. Vad mig anbelangar fick han gärna ge ut en hel bok enbart med sådana.

Inte helt oväntat är det här något av det bästa jag läst i år. Mignola sammanfattar i de här historierna allt det som gör honom till en modern mästare. Det är kombinationen av hans egen torra humor med vilt disparata influenser från folksagor, klassisk konst, serier och science fiction, Viktoriana och vetenskap som genom en sällsam alkemi blir ett mycket ädelt destillat. Utan tvekan förärar jag den min första femma under tiden som Shazamskribent. Glöm ananasen, blombuketten och den där flaskan med Elvisvin – ”The Amazing Screw-On Head and Other Curious Objects” är höstens gå-bort-present nummer ett!

Manus: Mike och Katie Mignola
Illustration: Mike Mignola
Färgläggning: Dave Stewart
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 5/5

Kommentarer

  1. Henrik Ö says:

    För den som är intresserad finns pilotavsnittet till TV-serien att titta på helt lagligt på Google Video, SciFi-channel har låtit den ligga kvar uppe efter tittaromröstningen 2006. Det är som du säger mycket roligt, synd att det inte blev nåt av serien.

    Bra recension f ö.

  2. […] Anders har redan recenserat denna präla och det var tack vare honom som jag fick upp ögonen för den. Mike Mignola är inte någon som jag läst mycket av men det här är helt klart det bästa jag har läst av karln hittills och den ligger bra till för att kvala in som ett av 2010 års bästa släpp. Anders recension hittar du här. […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...