Recensioner

Fantomen #4/2011

tisdag 8 februari, kl 12:57 av 2 kommentarer

fantomen-4-2011Walkers ritt av Claes Reimerthi och Sal Velluto är ett piratäventyr av klassiskt snitt med den 8:e Fantomen och hans son. Piratkaptenen Black Roger och Naga Singh slår sig ihop för att plundra Moribar (nuvarande Morristown) och samtidigt göra sig av med den förhatliga djungelpatrullen. Reimerthis manus är underhållande om hur Fantomen och hans son med mod och list bekämpar piraterna trots dåliga odds och lömska bakhåll. Ibland blir det en del dramatik i de historiska äventyren men här puttrar det mest på trots allt som står på spel men utöver det så saknar jag inte något speciellt. Äventyret hade varit ännu bättre med en annan tecknare, Velluto gör inget dåligt jobb men teckningarna är alltför intetsägande för att höja äventyret.

de-utvaldaDet mest intressanta i numret är givetvis den nya svenska sf-serien De utvalda av Gösta Lindwall och Nisse Lindberg, två serieveteraner som jag inte kände till sedan tidigare. De utvalda bor i en galax, Vintegatan, där en transportled byggts med hjälp av stjärnportar som tillåter skutt genom rymden. De mystiska varelserna galanterna har byggt upp ett imperium och alltmer överlåtit kontrollen åt andra varelser från sju olika raser som de utvecklat. Genom kloning flyttas medvetandet över till ny kropp när den gamla börjar bli sliten. Galanterna är försvunna sedan hundratals år och utan deras närvaro har konflikter uppstått. Konflikten som hotar tillvaron nu står mellan handelsfraktionen som vill separera sig från imperiet med dess planekonomi. I centrum i första delen står framförallt kapten Kauternes och Huria som trots att det anses förlegat har ett förhållande på gång.

Teckningarna är överlag bra och rymdvarelserna, rymdskeppen och miljöerna är coola av klassiskt snitt och även om det stundtals är väl mycket rutor med två som pratar med varandra så flyter berättandet på bra och det syns att Lindwall är en rutinerad tecknare. Seriens problem ligger i manuset, alla karaktärer är intetsägande och det gör att jag inte blir engagerad i berättelsen. Även om det sker en dramatisk händelse i början och en i slutet så tänder det aldrig till och blir spännande eller väcker frågor om vad som komma skall. Dialogen flyter dock på bra. De teman som serien ska kretsa kring berörs endast ytligt och egentliga frågor ställs. Men allt som allt en okej inledning, jag hoppas att karaktärerna utvecklas framöver och att lite spänning infinner sig. Numret finns ute till den 16 februari.

Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Markus says:

    Tack för tipset om De utvalda, det fick mig att för ovanlighetens skull köpa en Fantomen-tidning som inte innehåller Thorgal.
    Helt okej Sci Fi, men jag hoppas också att serien blir bättre framöver.

  2. How to get Rid of inner thigh fat fast

    Fantomen #4/2011 « Shazam.se

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...