Film /Film /Recensioner

Thor 3D

måndag 2 maj, kl 13:24 av 9 kommentarer
För en snyggare affisch sök på Thor poster by Olly Moss!

För en snyggare affisch sök på "Thor poster by Olly Moss"!

Vid det här laget antar jag att ganska många av Shazams läsare tagit sig iväg till biograferna och sett Kenneth Branaghs tolkning av Marvels blonde åskgud. Kritiken har inte varit nådig, ettorna har haglat och det är bara Svenska Dagbladets skräpfilmskonnässör Jan Lumholdt som stuckit ut hakan och gett filmen en, i mitt tycke ganska oreflekterad, fyra. Läs vidare och ta reda på om undertecknad ger tummen ner eller i filmen ser en signal att det är dags att ”throw out Christ and bring back Thor!”

SPOILERS AHOY!

Det har jag givetvis tyckt länge, men Kenneth Branaghs förfelat svulstiga rulle gör varken Marvelserierna eller asatron några tjänster. Varningsklockorna klämtar så jag känner mig som Quasimodo under en särskilt hetsig dag i kyrktornet när Anthony Hopkins Oden i filmens inledning återger hur kriget mot frostjättarna utkämpades och vanns i fordoms dagar. Det känns som att kolla på kasserat material från Lord of the Rings, vars datoranimerade sekvenser vid det här laget har närmare tio år på nacken. Känslan håller i sig när kameran sveper in över ett metallglänsande Asgård. Visst såg stället ut som ett knasigt rymdskepp även när kung Kirby tecknade, men det här är inte en värdig tolkning.

Här börjar sedan huvudkonflikten mellan den högfärdige favoritsonen Thor (Chris Hemsworth) och ränksmidaren Loke (Tom Hiddleston) att utkristalliseras. Om det var något jag trodde att Branagh med sin tunga meritlista skulle behärska så var det just personregin och att han skulle få det att riktigt blixtra om konflikten mellan Allfadern och dennes söner. Jag tillåter mig här att vara generös och glömmer tillfälligt bort Mary Shelley’s Frankenstein. Vad vi får är istället extremt repetitiv och träig dialog, helt utan den schvung som seriernas mest absurda replikskiften på Shakespearianska besitter även i sina mest corny stunder. Nämnas bör väl dock att scenerna med Warriors three plus Sif lättar upp stämningen i metallborgen en del.

Sedan Thor fråntagits sina krafter och bannlysts till den del av Midgård som kallas New Mexico, vänder filmen till det bättre för ett tag. I mötet med Natalie Portmans drivna forskare Jane Foster, hennes kollega Erik Selvig (Stellan Skarsgård som gör ett fint jobb) och den lätt irriterande Darcy Lewis (Kat Dennings) låter plötsligt den arkaiska dialogen bättre. Med sin imponerande kroppshydda ser Hemsworth verkligen ut som en gud bland människor, vilket ger plats för en del rätt kul scener. Det är också i det här läget man börjar pricka in alla de seriereferenser som i min bok räddar filmen från att vara ett totalt slöseri med tid. Bland favoriterna märks hur Selvig pratar om en forskare som försvunnit sedan hans projekt kring gammastrålning upptäckts av S.H.I.E.L.D. och Jeremy Renners snabba inhopp som Clint Barton under filmens snyggaste slagsmål. Givetvis stannar du tills eftertexterna rullat klart och får då se en riktigt mäktig Marvelartefakt avtäckas, mer säger jag inte!

Men givetvis har en två timmar lång film problem när scenerna som verkligen är kul uppgår till drygt två minuter av referenser som egentligen inte har med huvudhistorien att göra. Märk väl att jag inte ens berört det faktum att filmen är i 3D. Det är inte något man lägger märke till helt enkelt. Det Branagh levererar är tyvärr ett grandiost misslyckande som räddas från totalt magplask av ett par pärlor mitt i en anonym, guldglänsande soppa.

Betyg: 2/5

Kommentarer

 1. Jimmy says:

  Själv har jag nästan bara läst väldigt positiva omdömen, har bara läst en enda liten sågning (Metro).

 2. Jonas says:

  DN gav filmen en 1:a. Själv ger jag den en 3:a. Helt ok popcorn-rulle. Bättre än X-Men-filmerna och Spider-Man 3, sämre än första Iron Man och Spider-Man 2.

 3. Jonas D says:

  Ingen höjdare.
  Styltig dialog, irrationellt snyftiga karaktärer, komik som allt som oftast faller platt och allra värst, på tok för många ”vad hände där”-scener, detta trots att jag är väl införstådd med Marvels thormytologi. En riktig besvikelse. Det är bara hoppas att hela filmprojektet Thor, dvs. de förmodade uppföljarna, förpassas till odensömn, så vi slipper skiten. Som Jonas skriver ovan, Iron Man 1 och Spider-Man 2 är trevliga adaptioner och givetvis The Dark Knight. Nämnda filmer har tämligen utpräglade och engagerande karaktärsskildringar, i Thor syns tyvärr inte ett spår av djup i karaktärerna. Detta i kombination med de fladdriga kasten mellan Asgard och Oklahoma, bidrog till en platt och intetsägande bioupplevelse. Som Marvelfan bävar jag nu inför CAP.
  1/5.

 4. Anders says:

  Jag tror fanimej att jag avvaktar tills den kostar en hundring på blu-ray. Jag måste ju se den eftersom den är serierelaterad men jag ser inte fram emot eländet.

 5. Saito says:

  CBR ger filmen 9 Night Girls out of 10:

  http://comicbookrevolution.net/index.php/reviews/marvel/876-thor-movie-review

 6. Henrik J says:

  Sag filmen i 2D precis. Finns ingen anledning att se nagot i 3D.

  Hur som helst jag var glatt overraskad med filmen. Fick exakt vad jag ville ha. Mycket action och Kirby influenser. Mission success.

  Lamnade biosalen med ett stort leende.

 7. Sebastian says:

  Blev riktigt positivt överraskad. Förväntade mig ostig superhjälteaction. Hoppades på mer. Fick mycket mer.

  Även om jag inte är något vidare Thor/Avengers-fan så har jag ändå sett fram emot det här ett bra tag men förblivit behärskat optimistisk. Vilket slog väl ut. Det finns mycket bra med filmen (en hel del cringe-worthy också ska sägas) men det bästa måste nog ändå vara Tom Hiddleston som Loki. Ville ha mer, längtar till Whedons Avengers.

 8. Malte says:

  Totalt magplask, säger du. Över 180 miljoner i intäkter säger något annat.

 9. Anders Lundgren says:

  Malte: Kommersiell framgång är inte detsamma som att en film är bra. Jag förstår inte hur man lyckades göra en så tråkig film med föreliggande persongalleri.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...